Pretože Harry Potter je oveľa viac, než len “rozprávka”.

Ak ste ho čítali (možno niekoľkokrát), viete, že Harry Potter nie je príbehom, pri ktorom musíte opatrne chodiť len po jeho povrchu. Pokojne sa doň môžete ponoriť úplne, nakoľko sa v ňom dá nájsť mnoho hlbokých myšlienok, ktoré nám môžu dať do života naozaj veľa. Okrem iného napríklad aj to, že nikdy by sme sa nemali starať o to, čo si o nás myslia druhí. A dokázalo nám to aj týchto 6 postáv. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Luna Lovegoodová

https://www.instagram.com/p/BWPQTtQDtDD/

Každý ju považoval za “čudnú”. Je pravda, že Luna bola tak trochu “iná”, ale v tom pozitívnom zmysle slova. Mala totiž svoj vlastný, unikátny a nekonvenčný pohľad na svet. Stala sa neoceniteľným členom Dumbledorovej armády a svojim priateľom preukázala neobyčajnú vernosť, oddanosť a odvahu. A to, čo si o nej mysleli ostatní, jej bolo naozaj vždy srdečne jedno.

Albus Dumbledore

View this post on Instagram

How are you all?

A post shared by Albus (@albus_dumbledore) on

Profesor Dumbledore bol “iný” v odlišnom zmysle slova než Luna, no spájal ich rovnako nekonvenčný pohľad na svet. Práve Dumbledorova nekonvenčnosť bola predmetom viacerých nesúhlasných listov od rodičov či prísnych napomenutí z Ministerstva mágie. Dumbledore konal vždy rozhodne a správne, no zriedkakedy mal potrebu svoje činy zdôvodňovať – a to napriek tomu, že mnohí ich spochybňovali.

Až v závere sme zistili, že Dumbledore prešiel dlhú a neuveriteľne zložitú cestu sebaobetovania a ťažkého rozhodovania. Nikdy sa však nezmenil a vždy presne vedel, čo zastáva – aj keď ho zato mnohí súdili. Veľakrát dokonca aj tí, za ktorých nakoniec obetoval svoj život.

Hermiona Gragerová

Hermiona musela neustále čeliť narážkam o svojom pôvode. Predovšetkým od Slizolinčanov si musela veľakrát vypočuť, že je humusáčka, a že jej rodičia sú obyčajní muklovia. Tieto nemiestne posmešky by nejednému človeku podkopali zdravé sebavedomie, to však nebol Hermionin prípad. O to, čo sa o nej vraví, sa nikdy nezaujímala a hľadela si svojho. Prioritou pre ňu bolo štúdium a priatelia, za ktorých bola ochotná ísť aj do boja na život a na smrť.

Severus Snape

Jedným z najväčších prekvapení celého príbehu bol určite osud Severusa Snapea. Po celý svoj život milovali Harryho mamu – Lilly Potterovú, a to napriek tomu, že lásku mu neopätovala. Miloval ju každou bunkou svojho tela a jeho láska nezoslabla ani potom, čo ju Voldemort zabil. Práve naopak, zosilnela ešte viac a on sa rozhodol celý svoj život zasvätiť záchrane jej syna – Harryho.

Lilly obetoval naozaj všetko – svoju reputáciu, svoju kariéru, svoje priateľstvá, svoju budúcnosť a nakoniec i svoj život. Snape sa nikdy nezaujímal o to, čo si o ňom myslia ostatní, pretože vedel, čím a kým je vo svojim vnútri. A to bolo to jediné, na čom mu záležalo.

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

pottermore
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov