Ako vyzerá ideál ženskej krásy? A je to niečo, čo skutočne existuje, alebo je to len výmysel, ktorý sa nám snažia nanútiť médiá?

Krása je relatívny pojem. Sú muži, ktorí nedajú dopustiť na krásavice, ktoré akoby vypadli z Rubensových obrazov. Iní zas na tej svojej vyvolenej neznesú ani gram tuku navyše. To, čo je pekné, je uhol pohľadu. Avšak veda sa nebojí preskúmať aj takú subjektívnu záležitosť, ako je pohľad na ženskú atraktivitu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak chcete na vlastnej koži zistiť, ako veľmi sa mení ideál krásy, stačí aspoň trošku precestovať svet. U nás letí opálená pokožka, zatiaľ čo v Japonsku robia všetko preto, aby ju mali bielu ako sneh. Aj pri skúmaní ostatných aspektov krásy prídeme k podobným záverom. Iný kraj, nielen iný mrav, ale aj absolútne odlišný pohľad na krásu.

Skupina vedcov, ktorá skúmala pohľad na atraktivitu, však prišla k prekvapivo podobným záverom. Ženskú krásu hodnotili ľudia z Hongkongu a Austrálie. Čo teda považovali za najatraktívnejšiu črtu?

Dlhé nohy nie sú to najdôležitejšie

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Mnohí z nás majú v podvedomí zakorenené, že práve dlhé nohy sú jedným z hlavných znakov atraktivity. Kvôli tomu si obúvame lodičky, ktoré nám predĺžia nohy o potrebné centimetre. Avšak štúdia, pri ktorej mali dobrovoľníci hodnotiť krásu 96 žien s rôznym typom postavy, prišla k úplne iným záverom.

Dlhé a pekne tvarované ruky sú u žien atraktívnejšie, než dlhé nohy.

Ženy, ktoré boli mladé, vysoké a mali úzky pás, boli taktiež v štúdii považované za veľmi atraktívne, no to, že za najatraktívnejšie boli aj tak považované ženy s „peknými“ rukami vás však pravdepodobne poriadne prekvapilo.

A prečo sa vlastne tak veľmi (pod)vedome zaujímame o atraktivitu? Môže za to práve príroda. Opačné pohlavie analyzujeme na základe toho, či by bola daná osiba vhodným kandidátom či kandidátkou na rozmnožovanie či prípadnú výchovu potomstva. Ak posudzujeme z hľadiska atraktivity osobu rovnakého pohlavia, podvedome vyhodnocujeme, či pre nás môže predstavovať konkurenciu v sexuálnej oblasti.

Photo by Atikh Bana on Unsplash

Možno aj preto priveľmi atraktívne ženy nemajú veľa kamarátok, alebo si skôr vyberajú za priateľky ženy, ktoré nemôžu ohroziť ich dominantnú pozíciu. Avšak ak nezodpovedáte tomuto ideálu, nezúfajte. Sexuálna túžba vyprchá už po pár týždňoch či mesiacoch. No charakter človeka je to, čo stále pretrvá.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov