Nemusíte s niekým stráviť roky, táto jediná otázka vám toho o osobnosti ktoréhokoľvek človeka prezradí naozaj veľa.

Možno niekedy premýšľate, či si človek, ktorého ste len nedávno stretli, zaslúži vašu dôveru. Inokedy môžete niekoho poznať aj roky a stále neviete, čo si o ňom máte myslieť. Existuje však jedná skvelá pomôcka, ktorá vám osobnosť kohokoľvek z vášho okolia odhalí takmer okamžite a s veľmi veľkou presnosťou. Je ňou jedna jednoduchá otázka, ktorú by ste si určite mali zapamätať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Akú otázku niekomu položiť, ak chcete zistiť, akým je človekom?

Aby vám niekto odhalil svoju osobnosť bez toho, aby o tom vedel, spýtajte sa ho jednoducho to, čo si myslí o druhých ľuďoch. Dôvod je jednoduchý, ľudia totiž majú tendenciu vidieť svoje najvýraznejšie vlastnosti v iných ľuďoch.

Znamená to, že ak sa napríklad štedrého človeka spýtate, čo si na druhých ľuďoch cení najviac, jeho odpoveďou bude štedrosť. Ak sa to, čo si myslí o druhých ľuďoch spýtate lakomca, povie vám, že všetci okolo neho sú lakomí a sebeckí.

pexels.com

Čo si myslíte o druhých prezrádza to, ako vnímate samých seba

Ako hovorí Dr. Dustin Wood: „Negatívne vlastnosti a črty osobnosti sú u ľudí zvyčajne spojené s negatívnym vnímaním svojho okolia. Tendencia vnímať prevažne zlé vlastnosti je však v mnohých prípadoch spojená s častejším výskytom depresie a rôznych porúch osobnosti.“

Je tiež dokázané, že čím pozitívnejšie vnímate a hodnotíte svoje okolie, tým bude šťastnejší a vyrovnanejší. Naopak, u ľudí, ktorí hodnotia ľudí okolo seba viac negatívne, sa častejšie vyskytujú prejavy narcizmu a nespoločenského správania.

Výnimky potvrdzujúce pravidlo

Autori štúdie, ktorá tieto tvrdenia potvrdila však upozorňujú na niektoré výnimky, s ktorými sa stretli. Opak sa napríklad potvrdil práve u narcistov, ktorí ostatných síce vnímali ako nezaujímavých či bezcenných, no seba videli ako dokonalé osobnosti.

Podobný „rozpor“ sa objavil aj u ľudí trpiacich paranoidnými poruchami, ktorí síce iných vnímali ako zlomyseľných, nedôveryhodných a zlých, no o sebe si to nemysleli.

Pozri aj: 12 TRIKOV, AKO HOVORIŤ S ĽUĎMI

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov