Podľa výsledkov štúdie sú fóbie zakódované v DNA, takže ich môžeme zdediť aj po svojich dávnejších predkoch.

Máte neprekonateľný, no zároveň aj nevysvetliteľný strach z pavúkov či z výšok? Podľa výsledkov štúdie, ku ktorým dospeli vedci z univerzity v Atlante to môže byť spôsobené tým, že rovnakú fóbiu mal aj niektorý z vašich prapredkov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na výskum použili vedci myši. Tie vystavovali rôznym podnetom a skúmali, či im strach naháňajú, alebo nie. Ukázalo sa, že niektoré myši mali strach z absolútne zvláštnych vecí, ako napríklad z vône čerešní. Vedci sa preto začali zaujímať o to, či je tento strach dedičný.

Dospeli k veľmi zaujímavému zisteniu. Ukázalo sa totiž, že aj ďalšia generácia myší, ktoré mali strach z vône čerešní, ním trpela tiež – a to bez toho, aby s ním kedykoľvek predtým prišli do kontaktu. Tomu, že teória je pravdivá nahráva fakt, že rovnakým strachom trpeli aj ďalšie a ďalšie generácie myší.

Autori štúdie sa týmto výskumom pokúšajú dokázať to, že všetky naše „iracionálne“ fóbie sú zdedené. Ak napríklad trpíte vyššie spomínanou fóbiou z pavúkov, a to aj napriek tomu, že vás k nim neviaže žiadna negatívna spomienka, na základe štúdie možno predpokladať, že táto vaša fóbia je zdedená.

pixabay.com

Samozrejme, toto tvrdenie je nutné overiť a podporiť viacerými štúdiami, mnohí vedci však sú o jeho pravdivosti presvedčení už teraz. Samotní autori štúdie sa navyše domnievajú, že rovnakú príčinu môže mať aj vznik viacerých duševných chorôb.

U ľudí totiž veľakrát priam až nečakane môžu prepuknúť ochorenia ako napríklad úzkostná porucha či depresia. Práve táto štúdia by mala vysvetľovať ich vznik v prípadoch, že im nepredchádzali žiadne iné spúšťače.

Pozri aj: TIE NAJBIZARNEJŠIE POTVRDENÉ FÓBIE, KTORÝMI MOŽNO TRPÍŠ AJ TY, A ANI O TOM NEVIEŠ

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov