Autor fotky: Andrea Piacquadio na Pexels

Disponujete ňou aj vy?

Čo si myslíte, ktorá ľudská vlastnosť je dnes cenená najviac? Záver, k akému došla nasledovná štúdia, vás možno prekvapí. V dnešnom svete totiž mnohí túto vlastnosť považujú za “staromódnu”.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo si myslíte, o ktorú vlastnosť by mohlo ísť? Odpoveď na túto otázku prezradil portál Your Tango. Možno vás to prekvapí, ale ide o svedomitosť.

Podarilo sa dokonca dokázať, že svedomití ľudia sú úspešnejší. Neveríte? Poďme sa na to teda pozrieť bližšie.

Štúdii publikovanej v European Journal of Personality sa totiž vedcom podarilo dokázať, že svedomití ľudia boli so svojím zamestnaním spokojnejší, a mali aj vyšší príjem. 

Autor fotky: Thaís Silva na Pexels

Vyznačujú sa tiež tým, že sú dochvíľni, majú vynikajúcu organizáciu času a úloh, sú sebadisciplinovaní a túžia dosiahnuť úspech. Práve vďaka týmto vlastnostiam, ako potvrdila štúdia, sa im darí lepšie v škole, majú trvácnejšie vzťahy a darí sa im získať lepšie zamestnanie. 

Zaujímavým zistením vedcov je aj to, že títo ľudia majú menšie riziko mozgovej príhody, nižší krvný tlak a nižší výskyt Alzheimerovej choroby. 

Podobnú štúdiu iniciovala aj univerzita Yale, tá ale nebola zameraná na pracujúcich ľudí, ale na študentov. Aj tu sa ale podarilo dokázať, že najúspešnejšími študentami boli tí, ktorí disponovali svedomitosťou. 

Ako ale upozorňujú aj vedci, ide o vlastnosť, ktorú je možné kultivovať, aj keď to, prirodzene, nepôjde zo dňa na deň. Najväčšie šťastie teda majú tí, ktorí sa s ňou už narodia. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov