Autor fotky: cottonbro na Pexels

Hovorí sa, že oči sú bránou do duše.

Počuli ste už o tradičnom ázijskom umení čítania tváre? Práve z neho vychádza pojem “sanpaku”, s ktorým ste sa ešte zrejme nestretli. Ide o zvláštny typ očí, ktorý ale údajne nie je predzvesťou ničoho dobrého.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac sa tomuto javu venoval portál Your Tango.

Čo je to “sanpaku”?

Ako uvádza, oči “sanpaku” pochádzajú z japonského termínu “三白”, ktorý by sme mohli voľnom preklade preložiť ako “3 očné bielka”. Prečo je to tak?

Väčšina ľudí má totiž oči usporiadané tak, že očné bielko vidno len na ich ľavej a pravej strane oka. Existujú však aj ľudia, ktorým bielko vidieť aj nad alebo pod farebnou časťou oka, teda dúhovkou. 

Nie sú znamením ničoho dobrého

Oči “sanpaku” podľa tradičnej ázijskej medicíny a umenia čítania tvárí nie sú predzvesťou ničoho dobrého. Ide totiž o signál toho, že fyzický, fyziologický alebo duchovný systém človeka je v nerovnováhe. 

Asi najhoršou predzvesťou je, že podľa tradičných ázijských vied sú tieto oči predzvesťou predčasnej a tragickej smrti. 

Zaujímavé je, že napríklad taký John F. Kennedy alebo princezná Diana mali skutočne tento typ očí. 

Foto: Archív TASR

Bielko viditeľné pod dúhovkou

Tieto oči sa označujú aj ako “yin sanpaku” a často sú viditeľné u ľudí, ktorí trpia závislosťou na alkohole alebo na drogách. 

Bielko viditeľné nad dúhovkou

Tento typ očí sa zas nazýva “yang sanpaku”. Hovorí sa, že ich majú veľakrát ľudia, ktorí sú nebezpeční “zvnútra” – teda sú plní násilia, agresie a veľakrát ide o nebezpečných psychopatov. Takýmto príkladom je napr. psychopatický vrah Charles Manson. 

Sú oči “sanpaku” také ojedinelé?

Presné dáta síce dostupné nie sú, ale oči tohto typu až také časté nie sú. Aj preto sú zber dát a potvrdenie hypotéz vychádzajúcich z tradičných ázijských vied náročné. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov