Pekní ľudia to majú niekedy poriadne ťažké…

Podľa novej štúdie náš výzor ovplyvňuje výsledok našich pracovných pohovorov oveľa viac, než sme si doteraz mysleli. Ak vetu “Ďakujeme, my sa vám ozveme,” počúvate až pričasto, problém môže byť v tom, že jednoducho vyzeráte až príliš dobre. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viaceré štúdie sa v minulosti zhodli na tom, že atraktívny vzhľad je tým, čo vám môže pomôcť prácu získať. Zdá sa však, že časy sa menia, a že hlboký výstrih u dám či dobre zvolený parfum u pánov už nie je zárukou úspechu.

Nová štúdia publikovaná v Journal of Personality and Social Psychology totiž zistila, že atraktivita vám môže pri pracovnom pohovore výrazne uškodiť. Pýtate sa ako? Takto.

Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že ak ste príliš atraktívni, ľudia, ktorí vedú pohovor si o vás myslia, že by ste v skutočnosti chceli robiť nejakú úchvatnejšiu a luxusnejšiu prácu, a teda že by ste na novej pozícii dlho nevydržali. To je dôvodom, prečo na dané miesto radšej prijmú niekoho, kto až tak dobre nevyzerá.

pexels.com

Štúdia sa uskutočnila pod vedením London Business School a celkovo sa jej zúčastnilo 750 ľudí. Každému z nich ukazovali výskumníci fotografie 2 ľudí a pýtali sa, na ktorú z 2 pozícií sa sa daná osoba hodí viac.

Výsledky boli jednoznačné. Menej atraktívnych ľudí by účastníci výskumu umiestnili na menej atraktívne pozície, zatiaľ čo tým pekným by dopriali pozície ako manažér, riaditeľ či podobne.

Ak sa teda neuchádzate práve o riadiacu pozíciu a odmietnu vás, možno ste práve našli vysvetlenie. Rovno do očí sa mu môžete pozrieť v zrkadle.

Pozri aj: Tento článok vám podrobne ukáže, podľa čoho a ako vás ľudia súdia na základe výzoru vašej tváre

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov