Hovorí sa, že láske sa medze nekladú, kvitne v každom veku a v rôznych formách.

Aj keď polygamia a monogamia sú staré ako ľudstvo samo, v posledných rokoch sa objavuje čoraz viac nových a pre mnohých zvláštnych vzťahových trendov. Jedným z nich je aj agamia, o ktorej ste možno ešte nepočuli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Medzi najnovšie vzťahové koncepty, o ktorých ste možno niečo počuli, patrí napríklad polyamoria, žitie vo voľnom otvorenom vzťahu alebo vzťahová anarchia. Medzi takéto nové koncepty však patrí aj pojem agamia, ktorý uzrel svetlo sveta ešte len v roku 2014.

Pojem agamia naznačuje vzťah, ktorý sa zbavuje záväzkov, ako sú napríklad manželstvo či partnerstvo. Vyznávači agamie tvrdia, že ich láska je niečím, čo presahuje akýkoľvek záväzok a k tomu, aby sa navzájom milovali, nemusia byť väzňami záväzku.

Foto: unsplash

Agamisti zároveň tvrdia, že bežné zväzky sú spôsobom, ako ľudí udržať pod kontrolou, nútia nás správať sa uniformným spôsobom, no v skutočnosti pre nás nie sú prirodzené a nie sme v nich šťastní.

Mnoho ľudí sa k agamizmu uchýlilo po ukončení vzťahu, ktorý nebol podľa ich predstáv, napríklad, keď bol partner žiarlivý alebo sa k nim správal ako k svojmu majetku. Iní si zas jednoducho radi užívajú slobodu a autonómnosť aj vtedy, ak niekoho milujú. Samozrejme, každá minca má dve strany a aj agamia má svojich kritikov, ktorí tvrdia, že vďaka agamii sa tradičná láska a hodnoty ocitli v nebezpečenstve.

A aký majú agamisti postoj k sexualite? Zastávajú názor, že sex by sa nemal vzťahovať výlučne na vzťahy a nemal by patriť len zadaným ľuďom v klasickom slova zmysle. Je to totiž fyziologická potreba, ktorá je pre väčšinu ľudí úplne bežná a normálna. Dodávajú, že v láske by nič nemalo byť povinnosťou, podobne ani v oblasti erotiky by človek nemal robiť nič, ak sa na to necíti.

Foto: unsplash

Ďalšia myšlienka, ktorej sa agamisti držia je tá, že romantická láska je len vysneným ideálom, ale nemá veľa spoločného s realitou. Tvrdia, že k tomu, aby ľudia nažívali spokojne a v harmónii, je potrebné nahradiť žiarlivosť vzájomným pochopením.

Vzhľadom na to, čo agamia hlása, bolo potrebné v rámci tohto konceptu upraviť aj chápanie tradičnej rodiny. Pre agamika rodinou nie je muž, žena a ich deti, ale zoskupenie ľudí, ktorí sa navzájom priťahujú a majú spoločné záujmy. Agamisti si rodinu nevytvárajú podľa pravidiel spoločnosti, ale podľa toho, ako to práve cítia.

Aj keď sa agamia a polyamoria môžu v mnohom podobať, je dôležité tieto dva koncepty odlišovať. V polyamorii sa pripúšťa, ak má jeden človek dvoch alebo viacerých partnerov, v agamii sa však pojem „partner“ neuznáva a je považovaný za zväzujúci a nerealistický.

Nech už však lásku nazveme akokoľvek, dôležitá je vzájomná úcta, tolerancia a rešpekt.

Pozri aj: Mnoho ľudí tvrdí, že sú sapiosexuáli. Ak sa nájdete v nasledujúcich 6 bodoch, tak ste ním aj vy

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov