Foto: pixabay.com

Aký je to pocit, keď stratíte svojho štvornohého priateľa?

Ten, kto v živote nemal psa, asi nikdy nepochopí, aké hlboké citové puto môže vzniknúť medzi človekom a zvieraťom. Ak ste však majiteľom psa, ktorý žije s vami v domácnosti, určite nám dáte za pravdu, že tento tvor výrazne obohatil váš život. Môžete ho x-krát vyhnať do kúta, no i tak príde za vami. Miluje vás bezhranične a neraz vám dokáže svoju vernosť. Preto jeho odchod znášame veľmi ťažko.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci tvrdia, že strata psa je porovnateľná so stratou milovaného človeka. Ak sa vám zdá toto tvrdenie odvážne, možno vás o ňom presvedčí týchto 5 kľúčových dôvodov.

#1 Bonding

Photo by Marcus Wallis on Unsplash

Bonding je citová väzba, ktorá vzniká nielen medzi blízkymi ľuďmi, ale aj medzi zvieraťom a človekom. Keď si domov donesieme šteniatko, staráme sa oňho a radujeme sa z jeho pokrokov, je samozrejmé, že medzi nami vzniká citová väzba. A keď náš štvornohý priateľ odíde z tohto sveta, bolí nás to. Pretože väzba, ktorú sme mali medzi sebou, sa násilne pretrhne.

#2 Trúchlenie

Ak zomrie niekto, koho sme mali skutočne radi, je normálne, že prechádzame hojivým procesom trúchlenia. Práve ten nám pomáha vyrovnať sa so stratou. Na smrť blízkeho človeka sa nikdy nedá celkom pripraviť, podobné pocity ale môžete prežívať aj pri rozlúčke so psom. Niekedy je však náročné podeliť sa so svojimi pocitmi s okolím – najmä s tými, ktorí vám budú vravieť, že to bol „len obyčajný pes“.

#3 Strata lásky

pixabay.com

So stratou psa prichádzame aj o celú škálu príjemných pocitov. Už sa nebudeme mať s kým túliť na gauči. V našom byte zrazu ostane prázdno. Najmä ak ste so svojím psom prežili niekoľko rokov v spoločnej domácnosti, ten pocit prázdnoty vo vás bude určitý čas doznievať. Čas však všetko zahojí.

#4 Spomienky

Mnoho odborníkov radí, aby ste sa zbavili spomienok, ktoré vás viažu k milovanému zvieraťu. Aspoň na určitý čas poschovávajte obľúbené hračky, vankúš či jeho pelech. Možno keď prejde prvotná bolesť, budete sa môcť na jeho veci pozrieť s láskou a vďačnosťou.

#5 Pocit viny

Photo by Sydney Sims on Unsplash

Aj pocit viny pri strate psa je často podobný pocitu viny, ktorý prežívate pri strate milovaného človeka. Prepadne vás pocit viny za to, že ste mu nedokázali pomôcť. Tento pocit vás však neprivedie k ničomu konštruktívnemu, preto ho nekŕmte svojou pozornosťou.

Proces smútku je prirodzený. Ak si však z neho odnesiete lásku a vďačnosť za všetky tie roky, ktoré ste mohli prežiť so svojím psom, je to znak toho, že ste dokázali vyhrať nad svojou bolesťou.

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov