Zvieratá dokážu cítiť strašidelnejšie veci, než by sme čakali.

Naši domáci maznáčikovia majú oveľa viac superschopností, než si myslíme. Samozrejme, jedna z tých najväčších je práve to, že nám dokážu pozdvihnúť náladu vždy, keď sa cítime zle, okrem toho by sa im však mali zásluhy pripisovať aj za iné veci. Tak napríklad, dokážu cítiť, vidieť, vnímať či počuť veci, ktoré pre bežných ľudí hádam navždy zostanú záhadou. Niekedy je to dokonca až strašidelné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo dokážu cítiť zvieratá a my nie?

#1 Duchov

Predstavte si situáciu, keď váš chlpatý maznáčik breše na prázdne miesto na stene. Je vám to celkom známe, však? Myslíte si, že tam naozaj niečo vidí, alebo breše len tak, pre zábavu? V skutočnosti je správna tá prvá možnosti. Aj odborníci potvrdili, že domáce zvieratá majú schopnosť cítiť, vidieť, voňať a počuť veci, ktoré ľudia jednoducho nedokážu. Takže prečo by potom nemohli cítiť aj napríklad takých duchov?

#2 Strach

Niektorí ľudia si myslia, že psy či mačky dokážu cítiť strach. Aj keď to nie je úplne pravda, niektoré zvieratá naozaj majú schopnosť interpretovať reč tela a cítiť feromóny, čo im môže napovedať, alebo respektíve ich varovať, keď má človek strach. V podstate to celé funguje ako hra puzzle. Zvieratá si môžu dať dokopy všetky signály, ktoré my, ľudia, vysielame, a na základe toho dokážu určiť, či je daný človek šťastný, smutný alebo či sa napríklad bojí.

unsplash.com

#3 To, či je niekto dobrý človek

Niektorí ľudia považujú svojich domácich miláčikov len za drobné miniatúry, ktoré iba jedia, behajú a chcú sa hrať. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí veria zvieracím inštinktom viac, než čomukoľvek inému a rozhodne na ne nedajú dopustiť. Podľa vedcov psy naozaj môžu mať aj takú superschopnosť, akou je rozpoznanie dobrého človeka od zlého. Rôzne štúdie odhalili, že akonáhle pes začne považovať činy konkrétnej osoby za nespoľahlivé, prestáva ju považovať za dôveryhodnú. Takže nie, pokiaľ na vás pes neprestajne pozerá a vrčí, nie je to len kvôli tomu, že nemá svoj deň.

#4 Nadchádzajúcu smrť

Mačky sú celkovo veľmi známe tým, že dokážu vycítiť, či niekto zomrie. Znie to tak trochu strašidelne, však? No môžete ostať pokojný, vaša mačka nie je žiadne médium. Táto ich schopnosť rozpoznať nadchádzajúcu smrť v podstate súvisí s ich vysoko vyvinutým zmyslom pre čuch. Keď ľudské telo umiera, uvoľňuje určité chemikálie, čo umožňuje mačkám vnímať a cítiť hroziacu smrť.

#5 Prírodné katastrofy

Vždy keď sa stane nejaká prírodná katastrofa, ľudia zvyknú hovoriť, že ich domáce zvieratá sa chovali naozaj zvláštne – napríklad vo chvíľach pred zemetrasením alebo tornádom. Môžu zvieratá naozaj cítiť blížiace sa pohromy? Zatiaľ neexistujú žiadne vedecké dôkazy, ktoré by naznačovali, že zvieratá dokážu predpovedať prírodné katastrofy, no skutočnosť, že dokážu vidieť, cítiť či počuť veci, ktoré ľudia nie, o sebe hovorí veľa.

unsplash.com

Pozri aj: TEST: Ako ste na tom s pozornosťou? Stavíme sa, že na týchto obrázkoch nedokážete nájsť všetky zvieratá

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov