Trápne ticho, ktoré zvykne nastať počas konverzácie, vie byť poriadne nepríjemné. Vďaka týmto 7 tipom sa mu však vyvarujete.

Komunikácia nás dokáže niekedy poriadne potrápiť. Zatiaľčo niektorí ľudia s ňou problém nemajú a dokážu sa rozprávať prakticky s kýmkoľvek a o hocičom, iným ľuďom môže robiť problémy. Ak patríte skôr do tej druhej skupiny, určite oceníte týchto 7 tipov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Venujte pozornosť svojej reči tela

Ak poviete, že ste rozhovoru či diskusii otvorení, no popritom máte prekrížené ruky alebo sa práve hráte s telefónom, nikto vám určite neuverí. Druhá osoba tak nebude mať motiváciu zapájať vás do rozhovoru. Venujte preto pozornosť tomu, aby reč vášho tela korešpondovala s tým, čo vravíte.

#2 Prestaňte používať slovnú vatu

Hmmmm, nooooo, eeeeh a podobne naozaj nepôsobia dobre. Ak sa od ich používania odnaučíte, nielenže budete pôsobiť sebavedomejšie, ale aj druhí ľudia s vami budú komunikovať radšej a oveľa ľahšie.

pexels.com

#3 Vždy majte poruke témy na small talk

Áno, my vieme, že ho možno nenávidíte (oprávnene). Niekedy, predovšetkým pri formálnych rozhovoroch, je však nevyhnutným zlom. Témami ako práca či počasie nemôžete nikdy nič pokaziť a prehodenie zopár banálnych viet je niekedy príjemnejšie, než niekoľkominútové mlčanie.

#4 Rozpovedzte príbeh

Ľudia príbehy milujú. Môžete nimi okoreniť tak nejakú nudnú prezentáciu, ako aj stretnutie s priateľmi, ktorých ste už dávno nevideli.

#5 Pýtajte sa otázky a zapamätávajte si odpovede

Ak sa niekoho spýtate na nejakú otázku, zapamätajte si zopár posledných slov z jeho odpovede a zopakujte ich – či hneď pri položení ďalšej otázky, alebo neskôr. Daný človek tak nadobudne pocit, že ho aktívne počúvate a “rozrozpráva” sa ešte viac.

pexels.com

#6 Dajte bokom všetko, čo by vás rozptyľovalo

Ak k vám príde návšteva, vy máte pustenú televíziu a je vám nepríjemné, že sa nemáte o čom porozprávať, príliš sa tomu nečudujte. Ak chcete s niekým viesť naozaj aktívnu konverzáciu, dajte bokom všetko, čo do nej nepatrí – či už TV, svoj mobil alebo čokoľvek iné.

#7 Prispôsobte obsah toho, čo hovoríte, svojmu publiku

Ľuďom veľakrát rozprávame o niečom, čo ich nebaví, a potom sa čudujeme, že nereagujú. Prispôsobte obsah svojich slov tým, s ktorými komunikujete. Ak niekto nemá rád knihy, zbytočne sa od neho budete pokúšať získať názor na to, či si Imogena predsa len radšej nemala vziať Clotena.

Pozri aj: 11 skvelých psychologických trikov, ktoré sa zídu každému z nás

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov