Prečítajte toho cez sviatky čo najviac.

Tiež máte doma množstvo neprečítaných kníh, no máte ten problém, že na ich čítanie nemáte čas? V tom prípade veríme, že vám tieto 4 tipy pomôžu. Možno sa vám vďaka nim cez sviatky podarí prečítať hneď niekoľko kníh, ktoré si stále odkladáte na “potom”. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Žujte pri čítaní žuvačku

Vieme, na prvý pohľad vás tento tip pravdepodobne prekvapil. Vysvetlenie je ale nasledovné. Pri čítaní máme tendenciu “predčítavať” sami sebe, a to veľakrát aj podvedome. Ak však pri čítaní budete žuť žuvačku, zamestnáte tým svoj jazyk i svoje žuvacie svaly a nebudete si pre seba čítaný text hovoriť. Uvidíte, že vám to ušetrí kopu času, nakoľko čítanie vám pôjde oveľa rýchlejšie.

pexels.com

#2 Nečítajte každé slovo

Možno vás to prekvapí, lebo ste to ešte neskúšali, ale ak sa v texte pozriete na jedno slovo, ste očami schopní “zoskenovať” cca 4 centimetre, čo predstavuje cca 3-5 slov. Presúvajte teda svoje oči v priemere na každé štvrté slovo a opäť – ušetríte si tým ešte viac času na ďalšie čítanie. V tomto prípade však samozrejme ide o techniku, ktorá si vyžaduje veľa cviku a tréning.

#3 Nevracajte sa k už prečítanému textu

Samozrejme, je prirodzené, že ak vás niečo naozaj zaujme, vrátite sa k tomu a prečítate si to viackrát. Pravdou však je, že podvedome sa často vraciame aj k textu, ku ktorému by sme už nemuseli. Skúste si preto už prečítaný text zakrývať bielym hárkom papiera.

pexels.com

#4 Súperte sami so sebou

Nastavte si časovač napríklad na 15 minút a zaznačte si, koľko strán sa vám podarilo za tento čas  prečítať. Aké bolo výsledné číslo? Pokúste sa ho na ďalší krát prekonať. Zaznamenajte si každý váš nový rekord.

Pozri aj: Podľa novej štúdie sú knihomoli milší a empatickejší, než ľudia, ktorí nečítajú

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov