Foto: Photo by Meryl Spadaro on Unsplash

19, 29, 39, 49 a tak ďalej… Tieto roky sú u nás vždy prelomové.

Možno ste si to už všimli. Rok pred nejakými našimi okrúhlymi narodeninami sa toho vždy stane veľmi veľa. Zrazu začíname prehodnocovať množstvo vecí v našom živote a robíme veci, o akých by sa nám ani nesnívalo. Prečo je to tak? To už pre portál Your Tango vysvetlil uznávaný psychológ. 

Článok pokračuje pod videom ↓

To, že ľudia vo veku končiacom sa na číslicu 9 začínajú všetko prehodnocovať, dokázala aj istá štúdia z roku 2014. Podľa jej výsledkov sa potvrdilo, že v takomto veku sa viac venujeme sebareflexii, a začíname veľa vecí prehodnocovať. 

Tento zvláštny fenomén však potvrdili aj viaceré ďalšie štúdie. V jednej sa napríklad ukázalo, že vek, v ktorom sa ľudia rozhodnú zabehnúť svoj prvý maratón sa zvyčajne končí na číslo 9.

Zistilo sa aj to, že je až o 18 % pravdepodobnejšie, že sa dopustíte nevery, ak sa váš vek končí na číslo 9. 

Štúdia vykonaná medzi rokmi 2000 až 2001 však zistila aj to, že miera samovrážd je oveľa vyššia v rokoch končiacich sa na číslo 9, ako kedykoľvek inokedy. 

Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

Čo toto všetko znamená? Bližšie sa na to pozrel a vysvetlil to psychológ Hal Hershfield. Podľa jeho slov, keď sa ocitáme pred novou dekádou života, dostávame sa do akejsi existenčnej krízy, kedy zostávame obzvlášť znepokojení starnutím a začíname premýšľať nad tým, čo všetko sme nestihli.

Práve to je dôvodom, prečo sa vo veku 29, 39 či 49 rokov tak často uchyľujeme buď k nie príliš príkladnému správaniu, alebo naopak, k radikálnym zmenám, ktoré sme sa konečne rozhodli spraviť pre lepší život. 

Isté však je, že takmer vždy ide o prelomové roky, na ktoré človek len tak ľahko nezabúda. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov