S projekčnou psychológiou sa každý jeden z nás stretáva takmer každý deň, akurát ste o tom doteraz možno nevedeli.

V hĺbke mysle každého z nás sa ukrýva pravdepodobne dosť veľké množstvo pocitov a myšlienok, ktorých by sme sa najradšej zbavili. Keďže niekedy je to ale nemožné, volíme inú cestu – tieto myšlienky poprieme. Dokážeme presvedčiť samých seba, že nás sa vlastne vôbec netýkajú. V našej mysli však ostávajú naďalej a udeje sa s nimi jedna zaujímavá vec: začneme ich premietať na ľudí, ktorí sú okolo nás. Tento prístup charakterizoval už Freud, ktorý ho popísal ako spôsob, ktorým riešime tie časti našej povahy, ktoré sa nám zdajú byť nesprávne alebo chybné. S niektorou z týchto 5 situácií, kedy sa takto správame ste už niekedy celkom určite stretli aj vy. V ktorej ste sa našli?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Keď vás priťahuje aj niekto iný, než váš partner

Jedným z najbežnejších príkladov je situácia, kedy síce ste vo vzťahu, no začne vás priťahovať niekto úplne iný. Vaše vnútorné morálne hodnoty vám ale hovoria, že nevera by bola neospravedlniteľná. Myšlienku príťažlivosti tak zo svojej mysle vytesníte, no v tom sa stane to, že kvôli vlastným pocitom viny začnete paradoxne z nevery podozrievať svojho partnera.

#2: Boj s nedokonalosťami vlastného tela

Keď sa pozriete do zrkadla a na svojom tele uvidíte nejakú nedokonalosť, máte hneď niekoľko možností. Prvou možnosťou je to, že sa nedokonalosť pokúsite odstrániť (napríklad začnete cvičiť). Druhou možnosťou je, že nedokonalosť budete prehliadať (a ona sa bude zhoršovať). Existuje však aj tretia možnosť. Ňou je to, že nedokonalosť síce budete „akože“ naďalej prehliadať, no bude vás zožierať a trápiť natoľko, že vás posadne túžba vidieť ju a komentovať ju dokonca aj u ľudí, ktorí ňou netrpia. Typickým príkladom môže byť napríklad obézna žena, ktorá hovorí, že nechce začať cvičiť, pretože ženy, ktoré cvičia sú „objemné“ a „veľké“.

#3: Keď niekoho nemáte radi

Človek sa väčšinou snaží s každým si vychádzať dobre (minimálne v rámci možností). Ak vám však niekto vyslovene nesadne a nedokážete si s ním nájsť žiadnu spoločnú reč, môže nastať problém. Nie každý je totiž ochotný pripustiť si, že niekoho nemá rad. Často to vtedy riešime nasledovne: ak napríklad nemáte radi Katku z vedľajšej kancelárie, presvedčíte samých seba, že Katka je zlá, nemá vás rada a preto máte právo pociťovať voči nej nesympatiu.

pexels.com

#4: Neprijateľné správanie sa

V tomto prípade ide o akékoľvek správanie, ktorému sa z času na čas nevyhnete, no vôbec nie je v súlade s vašimi morálnymi zásadami a s tým, ako by ste chceli, aby vás vaše okolie vnímalo. Napríklad: ak si želáte, aby ste na svoje okolie pôsobili ako úspešný, seriózny a vážený človek, pravdepodobne vás nepoteší, ak sa napríklad vaši obchodní partneri dozvedia, že si počas víkendov v baroch radi „vyhodíte z kopýtka“. Tohto zvyku sa síce nedokážete zbaviť, no viete, že vás pred okolím oberá o serióznosť. Práve preto začnete napríklad suseda od vedľa obviňovať z toho, že má problémy s alkoholom a mal by sa mierniť.

#5: Keď nedokážete prijať zlyhanie

Zlyhanie je síce úplne prirodzené a na ceste za úspechom sa mu nevyhne nikto, no stále sa nájdu ľudia, ktorí sa zaňho hanbia a nikdy by si ho nepriznali. Skutočná tragédia však nastane až vtedy, keď svoje zlyhanie začneme projektovať na niekoho iného – vo väčšine prípadov na svoje deti. Určite sú vám známe situácie, kedy rodičia nútili svoje deti do svojich vlastných nesplnených snov. Príkladom môže byť napríklad otec, ktorý chce mať zo syna, ktorého baví hranie na klavír futbalistu, alebo mama, ktorá chce mať doktorku z dcéry, ktorú baví najviac spev.

Pozri aj: POUŽÍVAME ICH, ABY SME OCHRÁNILI SAMÝCH SEBA, NO PRITOM SA NIČÍME. TOTO JE 8 NAJBEŽNEJŠIE POUŽÍVANÝCH OBRANNÝCH MECHANIZMOV

psych.sk (Henrieta Balázsová), aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov