Foto: Photo by Advait Jayant on Unsplash

Táto vôňa dokáže skutočné zázraky.

Každý z nás má občas nie práve najlepší deň, kedy sa nám môže zdať, že všetko sa nám sype na hlavu. Vtedy máme pocit, že sa nám nič nedarí a nič nám nevychádza podľa predstáv, čo v nás prirodzene vyvoláva stavy úzkosti. Existuje však jeden veľmi jednoduchý a maximálne efektívny trik, ktorý vám pomôže úzkosti sa zbaviť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Určite ste už niekedy počuli o tom, aké obrovské účinky majú rôzne vône na našu náladu či na nás psychický stav. Komplexne sa tomu venuje aromaterapia. A práve vďaka nej vedci prišli na to, že na úzkosť existuje jeden maximálne efektívny “liek”. 

Ako informuje portál Spring, vedcom sa totiž podarilo zistiť, že vôňa levandule zmierňuje úzkosť a navyše – na rozdiel od benzodiazepínov a antidepresív (teda liekov, ktoré sa používajú pri liečbe úzkosti), nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. 

Photo by Lida Sahafzadeh on Unsplash

Najmä benzodiazepíny totiž môžu u pacientov spôsobovať bolesti hlavy, závraty či dokonca stavy podobné opitosti. Pri inhalovaní vône levandule však tieto vedľajšie účinky nehrozia, a navyše, nástup jej upokojujúceho účinku je veľmi rýchly. 

Ako potvrdil Dr. Hideki Kashiwadani, spoluautor tejto štúdie: “Už v ľudovom liečiteľstve, ktoré sa praktizovali pred stovkami rokov ľudia zistili, že vonné látky pochádzajúce z rastlinných extraktov zmierňujú úzkosť.” 

Vedci pritom pre tento účel použili tzv. linalool, ktorý je látkou nachádzajúcou sa vo viac ako 2 000 rastlinách. Existovať môže v dvoch formách, a to ako likareol alebo koriandrol. Práve prvý spomínaný sa nachádza aj v levanduli. 

Linalool sa vo veľkej miere používa aj v kozmetickom priemysle – teda je súčasťou produktov práve s levanduľovou arómou. Môže ísť napríklad o mydlá, čistiace prostriedky, šampóny, pleťové krémy a pod. 

Keď teda budete nabudúce pociťovať úzkosť, skúste si spomenúť na tento trik a zopár minút sa nadychujte príjemnej, levanduľovej vône. Príjemne vás prekvapí, aké účinky to má. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov