Foto: Photo by Eric Goverde from Pexels

Koľko vám trvá priemerná sprcha?

Ľudia sa v podstate delia na dve skupiny. Jedným stačí na osprchovanie sa niekoľko minút, iní sú zas v sprche schopní stráviť neuveriteľne dlhú dobu. Do ktorej skupiny patríte vy? Možno vás to totiž prekvapí, no prezrádza to o vás oveľa viac, než by ste si mysleli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Learning Mind publikoval jednu veľmi zaujímavú štúdiu, ktorá hovorí o tom, že čas strávený vo vani či v sprche toho dokáže veľmi veľa prezradiť o našej osamelosti.

Koľko vám trvá sprcha?

Platí totiž, že čím viac času v sprche alebo vo vani strávime, tým viac osamelo sa cítime. Aj pre účel tohto výskumu je však dôležité rozlišovať medzi samotou a osamelosťou, čo sú dve úplne odlišné pojmy.

Samota je často prospešná, a množstvo ľudí ju doslova vyhľadáva. Naopak, osamelosť je negatívnou emóciou, a vzniká vtedy, keď človek pociťuje, že vo svojom okolí nemá nikoho, o koho by sa mohol/chcel oprieť.

Zaujímavá štúdia došla k prekvapivému záveru

Vedci z univerzity Yale uskutočnili zaujímavú štúdiu, ktorá poukázala na to, ako náš čas strávený v sprche či vo vani poukazuje na mieru našej osamelosti.

Výskumu sa zúčastnilo celkom 51 respondentov a skúmalo sa nielen to, nakoľko osamelo sa cítia, ale aj to, koľko času strávia v sprche či vo vani.

Psychológ John Bargh, PhD., jeden z vedúcich štúdie, potvrdil, že sa im podarilo dospieť k záveru, že čím je človek osamelejší, tým viac času v kúpeľni strávi.

Photo by Nick Bondarev from Pexels

Záleží aj na teplote vody

Navyše, výskumníkom sa podarilo zistiť aj to, že čím viac osamelo sa človek cíti, tým je voda pri jeho sprche alebo vo vani teplejšia.

Vedci to pripisujú aj fyziológii – teda keď cítime “emočný chlad” a nemá nás kto objať, pokúšame sa zahriať si naše srdcia tým, že si aspoň napustíme teplú vodu.

Úbohá útecha, ale za pokus to stojí. Navyše, veda jasne dokázala, že keď naše telo vystavíme teplej vode, “emočný chlad” aspoň dočasne ustúpi.

Vyskúšajte aj ďalšie triky

Vystaviť svoje telo teplu skutočne funguje, a ak je vám smutno, naozaj to pomáha. Vedci sa však zhodujú na tom, že podobný účinok ako teplá voda majú aj iné triky.

Ak sa budete cítiť osamelo, podobne vám pomôže aj teplé oblečenie alebo to, ak si v rukách podržíte šálku nejakého horúceho nápoja.

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov