Viete, čo všetko o vás môžu prezradiť vaše rozšírené alebo zúžené zreničky?

8 rôznych výskumov ponúklo 8 rôznych vysvetlení toho, čo všetko o vás dokážu prezradiť oči – konkrétne to, keď sa vaše zreničky viditeľne rozšíria alebo zúžia. Je to totiž znamenie toho, že s vaším telom alebo s vašou mysľou sa niečo práve deje.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Úpenlivé premýšľanie

Vedci Hess a Polt ešte v roku 1964 svojím výskumom dokázali, že počas zvýšeného sústredenia sa a premýšľania sa naše zreničky rozširujú. Odpozorovali to na respondentoch, ktorí sa výskumu zúčastnili – čím ťažšie úlohy riešili, tým boli ich zreničky väčšie.

#2: „Preťaženie“ mozgu

Na predošlé zistenie istým spôsobom nadviazal Poock v roku 1973. Skúmal, čo sa stane, keď sa ľudský mozog „preťaží“. Mozgovú kapacitu účastníkov svojho výskumu preto zaťažil až na 125%. Zistil, že zreničky sa ďalej nerozširujú, práve naopak – začnú sa zužovať.

#3: Poškodenie mozgu

Ak ste niekedy utrpeli vážnejší úraz hlavy, určite viete, že pri podozrení na otras mozgu vám lekár baterkou zasvieti do očí. Je to preto, aby si overil, či zreničky budú reagovať. Ak by sa tak nestalo, pravdepodobnosť, že váš mozog bol poškodený, je naozaj vysoká.

#4: Záujem

Rozšírené zreničky sú aj signálom toho, že to, čo práve počúvate, vás naozaj zaujíma. White a Maltzman nechali účastníkov svojho výskumu počúvať úryvky z troch kníh. Prvý úryvok mal erotický nádych, ďalší hovoril o zmrzačení hlavnej postavy a tretí bol úplne neutrálny. Zreničky pozorovaných ľudí sa najprv rozšírili na začiatku čítania každého úryvku. Do konca však zostali rozšírené len pri dvoch – pri erotickej knihe a pri čítaní o zmrzačení. Pri počúvaní úryvku z „nudnej“ knihy sa zreničky poslucháčov dostali späť na svoju pôvodnú veľkosť.

pexels.com

#5: Vzrušenie

Podľa zistení Bernicka platí ako u mužov, tak aj u žien, že vzrušenie je sprevádzané aj rozšírením zreničiek. Toto zistenie bolo potvrdené mnohými ďalšími štúdiami, ktoré sa zhodli v tom, že ak sa pozeráme na človeka, ktorý nás fyzicky priťahuje, naše zreničky sa viditeľne rozšíria.

#6: Odpor

V prípade, že sa pozeráte na niekoho alebo na niečo, čo sa vám hnusí, vaše zreničky sa budú správať úplne opačne, ako v predošlom prípade – zúžia sa. Hess však dokázal, že pokiaľ sa pozeráme na niečo, čo nás poburuje a šokuje zároveň, naše zreničky sa najprv rozšíria a potom sa začnú zužovať. Spozoroval to pri pokuse, pri ktorom ľuďom ukazoval fotky zranených detí.

#7: Bolesť

Rozšírenie zreničiek je veľmi ľahko pozorovateľné aj vtedy, ak práve pociťujete nejakú bolesť. Dokázal to aj Chapman, ktorý účastníkom svojho výskumu vpúšťal do končekov prstov mierne, ale bolestivé elektrické šoky. Pri najvyššej intenzite sa ich zreničky rozšírili až o 0,2 milimetra.

#8: Užívanie drog

Richmanova štúdia z roku 2004 sa osvedčila natoľko, že ju na rýchlu diagnostiku dodnes v praxi využívajú viacerí policajti či lekári po celom svete. Jej základom je to, že užitím niektorých drog sa zreničky zužujú, užitím iných zas rozširujú. Vo všeobecnosti platí, že zreničky s priemerom menej ako 3 milimetre môžu svedčať o užití alkoholu či opiátov. Naopak, zreničky väčšie ako 6,5 milimetra môžu hovoriť o užití amfetamínu, kokaínu, či LSD.

Pozri aj: VEDCI CHARAKTERIZOVALI VLASTNOSTI ĽUDÍ NA ZÁKLADE FARBY OČÍ. SEDIA TIETO POPISY AJ NA VÁS?

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov