Foto: Pexels

Máte problém s dôverou?

Dôvera voči iným je základným kameňom sociálnych vzťahov. Avšak, nedostatok dôvery môže byť predzvesťou vážnejších psychických problémov, ako napríklad aj depresia. Neurovedci totiž zistili, že časť mozgu, ktorá spracúva informácie súvisiace s dôverou, je u ľudí trpiacich depresiou menšia. Táto zmena v mozgu dokonca môže predpovedať nástup depresie až rok dopredu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Informoval o tom portál Spring.

Tieto zistenia pochádzajú zo štúdie neurozobrazovania, ktorá analyzovala objem sivej hmoty viac ako 500 ľudí v Japonsku. Hlavný autor štúdie, Dr. Alan S. R. Fermin, vysvetlil motiváciu za týmto výskumom:

„Bohužiaľ, svet je plný dôkazov o tom, že ľudia nie sú dôveryhodní: každodenne prítomné je tu klebetenie, šikanovanie, obťažovanie a násilie na mnohých miestach. Preto býva dôvera doslova skokom do neznáma.“

Ľudia, ktorí majú ťažkosti urobiť tento „skok“, sa však môžu stať izolovanými, a rozvinúť tým depresiu. Dr. Fermin uviedol:

„V našej štúdii sme nielen replikovali spojenie medzi nízkou dôverou a depresiou, ale aj ukázali, že mozgové oblasti spojené s dôverou dokázali predpovedať príchod depresie až rok vopred. Celkovo sme zistili, že mozgy ľudí s nižšou dôverou mali znížený objem sivej hmoty v oblastiach zodpovedných za sociálne vnímanie.“

Okrem toho sa zistilo, že toto zníženie objemu sivej hmoty u ľudí s nízkou dôverou bolo podobné, ako pri mozgoch skutočných pacientov s depresiou.

Pexels

Nedôvera na nás nevplýva dobre

Táto štúdia poukazuje na dôležitosť dôvery vo vzťahoch a jej vplyv na naše duševné zdravie. Príbehy o ľuďoch, ktorí majú problémy s dôverou, nám môžu poskytnúť konkrétne príklady toho, ako nedostatok dôvery môže viesť k osamelejšiemu životu, a nakoniec k depresii.

Predstavte si napríklad mladého človeka, ktorý sa sťahuje do nového mesta a začína novú prácu. Ak má problémy s dôverou voči iným, môže ťažko nadväzovať nové priateľstvá a získať podporu od kolegov. Tento nedostatok sociálnej siete môže viesť k pocitu osamelosti a izolácie, čo môže byť spúšťačom depresie.

Takisto si predstavte staršiu osobu, ktorá stratila svojho partnera a zároveň aj dôveru vo svet okolo seba. Táto osoba sa môže stať uzavretou a odmietnuť akúkoľvek pomoc alebo podporu od rodiny a priateľov. Tento nedostatok dôvery môže viesť k zhoršeniu duševného zdravia a rozvoju depresie.

V oboch prípadoch je kľúčovým faktorom nedostatok dôvery voči iným ľuďom. Ako ukazuje štúdia Dr. Fermína, tento nedostatok dôvery môže byť spojený so zmenami v mozgu, ktoré predznamenávajú nástup depresie o rok dopredu. Preto je dôležité venovať pozornosť našim vzťahom a dôvere voči iným, aby sme predchádzali možnému rozvoju depresie.

S tým, samozrejme, súvisí odporúčanie obklopovať sa ľuďmi, ktorým môžete bez akýchkoľvek pochybností veriť, pretože vašu dôveru ešte nikdy nesklamali.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov