Foto: Pexels

Využiť ho môžete naozaj všade.

Vzťahy sú zložité. Každý pár má svoje vlastné problémy a výzvy, ktorým čelí. Avšak jednou z najväčších prekážok, ktorá môže ohroziť šťastie a úspech vzťahu, je neschopnosť spravovať stres a konflikty.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na pravidlo 90/10 – jednoduchý, ale účinný spôsob, ako zlepšiť komunikáciu a riešenie problémov vo vašom vzťahu. Viac o ňom napísal portál Your Tango.

Pravidlo 90/10 – záchranné koleso pre vzťahy

Pravidlo 90/10 je založené na myšlienke, že len 10 % vecí, ktoré sa dejú v našom živote, si skutočne zaslúžia našu hlbokú pozornosť a starostlivosť. Zvyšných 90 % vecí by sme mali nechať prejsť bez toho, aby sme im venovali príliš veľa energie. Ako to teda môže pomôcť vášmu vzťahu?

Predstavte si príbeh Jany a Petra. Sú spolu už niekoľko rokov a ich vzťah začal trpieť kvôli neustálemu hádaniu sa o maličkostiach. Jana je presvedčená, že Peter neustále zanedbáva svoje domáce povinnosti, zatiaľ čo Peter sa cíti frustrovane z toho, že Jana naňho neustále tlačí. Obaja majú pocit, že ich partner je príliš kritický a nerešpektuje ich názory.

Jedného dňa sa Jana rozhodne vyskúšať pravidlo 90/10 vo svojom vzťahu. Miesto toho, aby sa sťažovala na každú drobnosť, ktorá ju trápi, sa rozhodne vyjadriť svoj názor len na 10 % vecí, ktoré považuje za skutočne dôležité. Zvyšok nechá prejsť bez komentovania.

Foto: Pexels

Peter si postupne začína uvedomovať túto zmenu v Janinom správaní. Menej hádok a konfliktov im umožňuje lepšie sa zamerať na tie veci, ktoré sú pre nich skutočne dôležité. Namiesto toho, aby trávili večery hádkami o tom, kto mal umyť riad alebo vybrať smeti, môžu teraz diskutovať o dôležitejších otázkach, ako sú plány do budúcnosti alebo spoločné záujmy.

Samozrejme, pravidlo 90/10 nie je univerzálnym riešením pre všetky vzťahové problémy. Avšak jeho uplatnením môžete urobiť veľký krok k zlepšeniu komunikácie a riešenia konfliktov vo vašom vzťahu.

Ako teda začať?

1. Identifikujte 10 % vecí, ktoré sú pre vás skutočne dôležité. Tieto by mali zahŕňať otázky, ktoré majú vplyv na vaše spoločné šťastie a úspech.

2. Naučte sa rozpoznať a ovládať svoje emócie. Keď sa cítite frustrovane alebo nahnevane, zastavte sa a zamyslite sa nad tým, či je daná situácia naozaj hodná vášho hnevu, alebo či je to len jedna z 90 % vecí, ktoré by ste mali nechať prejsť.

3. Komunikujte so svojím partnerom o pravidle 90/10 a povzbudzujte ho, aby sa tiež pokúsil uplatniť tento koncept.

4. Buďte trpezliví a dajte tomu čas. Zmena správania a názorov nie je jednoduchá a môže trvať nejaký čas, kým sa obaja naučíte uplatňovať pravidlo 90/10 vo vašom vzťahu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov