Foto: Unsplash/Hedgehog Digital

Takmer každá osoba prejde počas svojho života nejakou formou úzkosti.

Úzkosť je totiž prirodzená odpoveď na stresové faktory v živote. Môžeme ju dostať počas sťahovania, finančných problémov i pri mnohých ďalších udalostiach.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Healthline, pokiaľ symptómy úzkosti začnú byť väčšie a začnú sa stávať pravidelne, môže to byť znakom úzkostnej poruchy. Je to veľmi nepríjemná porucha, ktorá sa ale dá liečiť terapiou i liečbou.

Toto je 11 najbežnejších symptómov, ktoré vám pomôžu určiť, či touto chorobou trpíte.

#1 Nepokoj pri bežných aktivitách

Toto je najbežnejší prejav úzkostnej poruchy. Hoci sa každý z nás občas prehnane znepokojuje, takáto odozva by sa nemala vyskytovať každý deň pri bežných aktivitách a činnostiach.

Pokiaľ je tento nepokoj extrémne silný, je potrebné vyhľadať pomoc. Úzkostná porucha sa diagnostikuje, pokiaľ trvá tento stav dlhšie ako pol roka.

Foto: Unsplash/Romina Farias

#2 Veľa vecí vás vyvedie z miery

Ľudí, ktorí trpia úzkostnou poruchou, môže rozhodiť množstvo vecí. V momente, ako ucítia úzkosť, ich telo prepne do stavu, kedy sa začnú preháňať emócie. To znamená kaskádu rôznych prejavov, rýchle búšenie srdca, spotené dlane, trasenie rúk či sucho v ústach.

Tieto symptómy vytvára telo, pretože verí, že ste v ohrození, a pripravuje sa na potencionálny útok. Vaše telo začne posielať krv smerom od orgánov do svalov pre prípad, že budete potrebovať utekať. Rovnako sa zvýši váš tep a zostria sa zmysly.

#3 Nedokážete si oddýchnuť a uvoľniť sa

Netrpezlivosť a neschopnosť odpočívať je ďalším symptómom úzkosti, ktorý stretáva mnohých ľudí. Veľa ľudí s úzkostnou poruchou to opisuje ako nutkanie byť stále v pohybe či neuspokojiteľnú potrebu neustále niečo robiť.

Hoci sa neprejavuje u všetkých ľudí, rozhodne je to červená vlajka a doktori sa na túto vlastnosť obracajú, pokiaľ chcú diagnostikovať úzkostnú poruchu.

unsplash.com

#4 Ľahko sa unavíte

Tento symptóm môže byť pre mnohých prekvapením. Ale pokiaľ nad ním popremýšľate, uvedomíte si, že má logiku. Ľudia s úzkostnou poruchou majú predsa rovnaké telo ako zdraví ľudia, a ich telo bude zvládať neustály stres a stimulácie rovnako ťažko.

Únava väčšinou nasleduje po úzkostných záchvatoch, pre niektorých však môže byť symptómom, ktorý ich sprevádza celý čas. Tiež môže znamenať predzvesť inej poruchy, ako napríklad depresie, čiže samotná vyčerpanosť určite nedokáže určiť diagnózu úzkosti bez ostatných prejavov.

#5 Neviete sa sústrediť

Mozog vám často nepracuje, občas strácate myšlienky, zabúdate na veci v krátkodobej pamäti.

Mnoho ľudí s úzkostnou poruchou má problémy so sústredením. V adolescentnom veku sa s tým stretnú až dve tretiny pacientov, dospelé osoby majú tento symptóm až v 90 % prípadov.

#6 Podráždenosť

Väčšina ľudí s úzkostnou poruchou trpí prehnanou podráždenosťou. Tento problém tiež zasahuje až 90 % ľudí s touto poruchou.

Pokiaľ si vezmeme do úvahy fakt, že túto poruchu sprevádza prehnané reagovanie na stimuláciu a mnoho nepokoju, nie je to príliš prekvapivé.

unsplash.com

#7 Cítite napätie svalov

Mať napätie svalov viackrát do týždňa nie je nikdy dobrým znamením. Je to bežný prejav úzkosti, hoci to ešte doktori nedokážu dobre vysvetliť. Je možné, že to nastáva z dôvodu zvýšenia úzkostných pocitov, ale tiež môže prejavy úzkostnej poruchy spúšťať samotné napínanie svalov.

#8 Ťažko sa vám zaspáva a prebúdzate sa počas spánku

Prebúdzanie sa počas spánku či samotný problém zaspávania je ďalším bežným prejavom tejto poruchy. Niektorí vedci tiež navrhli samotný proces insomnie ako potencionálny spúšťač úzkostnej poruchy.

S istotou sa ale dá povedať, že riešenie hociktorého z týchto problémov (či už úzkosti alebo spánkových problémov) značne prispieva k zlepšeniu toho druhého.

#9 Máte úzkostné záchvaty

Úzkostný záchvat je extrémne nahrnutie všetkých symptómov vo veľkej miere naraz. Znamená to stav, v ktorom príde buď psychický záchvat (temné myšlienky, pochybovanie nad láskou od ostatných ľudí) a fyzický záchvat (zvýšenie tepu, pot, triaška, tlak na hrudi, nevoľnosť, strach zo smrti a straty kontroly). Väčšinou sa tieto symptómy miešajú dokopy.

#10 Vyhýbate sa sociálnym udalostiam

Pokiaľ sa cítite nepríjemne pred nadchádzajúcimi sociálnymi udalosťami, bojíte sa odmietnutia a súdenia, nechcete sa strápniť a zosmiešniť a dovádza vás to až k vyhýbaniu sa týmto udalostiam, môžete trpieť sociálnou úzkosťou.

Má to veľké množstvo vedľajších prejavov, ako napríklad strach z jedenia na verejnosti, neochota komunikovať s čašníkom či predavačom, nesmelosť konfrontovať autoritu s problémom. Okolie toto môže vnímať ako namyslenosť či introvertnosť, ale samotná porucha sa spája s nízkym sebavedomím, vysokými nárokmi na samého seba a depresiou.

#11 Máte iracionálne fóbie

Extrémne vysoký strach z iracionálnych vecí môže byť syndrómom úzkosti. Zahŕňa to extrémny strach zo zvierat, prírodných katastrôf, situácií, krvi a podobne. So sociálnou úzkosťou sa potom spája agorafóbia, čo je strach z otvorených priestorov – hromadnej dopravy, reštaurácií, barov, radov či úzkosti z toho, ak sme sami v otvorenom priestore.

healthline
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov