Foto: Photo by Black ice from Pexels

Myšlienkam, ktoré nahlodávajú vašu myseľ, odzvonilo.

Každý z nás pozná ten nepríjemný pocit, keď sa do našej mysle vkradnú nejaké myšlienky, ktoré nás znepokoja, a my sa ich nedokážeme zbaviť. Ak si však nájdete 5 či 10 minút denne na túto aktivitu, ktorú popísal portál The Learning Mind, úzkosť vám už spôsobovať nebudú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Sami veľmi dobre viete, ako to s takýmito myšlienkami je. Dokážu nás prekvapiť kedykoľvek, a v mnohých prípadoch aj vtedy, keď je to úplne najmenej vhodné. My sa im následne oddáme, venujeme im pozornosť a začneme nad nimi premýšľať, a väčšinou sa tak stane, že zrazu máme pokazenú buď náladu, alebo aj celý deň. 

Existuje však jeden skvelý psychologický trik, ktorý vás tohto problému zbaví. Tajomstvo spočíva v ovládnutí svojej mysle tým, že čas na tieto nepríjemné myšlienky si doslova naplánujete. 

Možno sa vám to bude zdať bizarné, no tento postup skutočne odporúča množstvo psychológov i psychiatrov a funguje na 100 %. Všetko, čo musíte spraviť, je “naplánovať” si čas na všetky starosti a úzkostné myšlienky, ktoré vás trápia. Úplne vám postačí 5 či 10 minút denne. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Tak napríklad, povedzte si, že na úzkostné myšlienky máte vyhradený čas od 19:00 do 19:10. Keď vám kedykoľvek cez deň príde na um niečo, čo by vás stresovalo, pokojne si to zapíšte a povedzte si, že sa k tomu vrátite o 19:00.

Keď nadíde čas, ktorý ste si stanovili, urobte si pohodlie a vráťte sa k zoznamu starostí, ktoré vám cez deň zišli na um a venujte im čas. Buď sa snažte prísť na to, ako by ste ich vedeli vyriešiť, alebo keď to nie je možné, jednoducho len dajte emóciám voľný priebeh. Keď stanovený čas uplynie, vráťte sa späť do svojho “normálneho” života. 

Budete prekvapení, ako skvele tento trik funguje. Jeho úspech spočíva v tom, že ako veľmi dobre viete, týmito myšlienkami aj tak nikdy nič nevyriešime – len nás oberajú o čas a o energiu. Keď si na ne vymedzíte presný čas, získate však “pokoj na duši”, že ste sa im venovali, avšak bez toho, aby vás cez deň akýmkoľvek spôsobom obmedzovali. 

Samozrejme tak ako všetko, aj toto chce cvik, no ak si z tohto zvyku spravíte rutinu, výsledky na sebe spozorujete veľmi skoro a určite vás nadchnú. 

thelearningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov