Áno, naozaj je to také jednoduché.

Určite ste už počuli o tom, že 90% vecí (ak nie viac), ktorých sa najviac bojíme, sa nikdy nestali. Ak sa nad tým zamyslíte, je to skutočne pravda. To len naša myseľ má  veľakrát záľubu vo vymýšľaní scenárov, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani hollywoodský priemysel. Ak aj vás niekedy dokáže vaša myseľ poriadne potrápiť, nabudúce si spomeňte na túto jedinú otázku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hrôzostrašná štatistika

Keďže sa ideme venovať desivým myšlienkam, čím iným by sme mohli začať, než jednou desivou štatistikou. Zverejnila ju Cleveland Clinic a hovorí o tom, že priemernému človeku denne mysľou prejde až 60 000 (!) myšlienok. Ešte prekvapujúcejšie však je, že až 95% z nich sa opakuje každý deň, pričom až 80% z týchto opakujúcich sa myšlienkových pochodov sú negatívne myšlienky. Dosť nepriaznivá štatistika, však?

pexels.com

Boj s negatívnymi myšlienkami

Možností, ako s nimi bojovať, resp. ako ich aspoň potlačiť do úzadia, keď prídu v najmenej príhodný čas, je naozaj mnoho a každému z nás vyhovuje niečo iné.

Jedna skupina ľudí nedá dopustiť na meditáciu, ďalším zas pomáha, ak si nájdu 10 minút času a svoje obavy hodia na papier. Pomôcť vám môže aj gumička, ktorú si dáte na zápästie a keď vás prepadnú myšlienky, ktoré vo svojej hlave nechcete, gumičkou jednoducho potiahnete a spôsobíte si tak “miernu” bolesť.

Jediná veta, ktorá zaženie vaše obavy

Ako sa však ukazuje, táto univerzálna veta je ešte účinnejšia, než všetky vyššie uvedené techniky. Keď vám preto nabudúce začnú hlavou víriť rôzne hororové scenáre, neopodstatnené obavy či akékoľvek pochybnosti, položte si nasledovnú otázku:

Je to užitočné?

Áno, také jednoduché. Podstatou tohto triku je to, že síce nedokážeme kontrolovať a ovládať, aké myšlienky v našej hlave vznikajú, no dokážeme ovládať to, na ktoré z nich sa budeme sústrediť.

pexels.com

Náš mozog je naozaj plný myšlienok, to je jednoducho jeho práca. Vôbec to však neznamená, že každú myšlienku, ktorú vyprodukuje, by ste mali brať vážne.

Neuveriteľne výstižne to popísal Eric Barker, skvelý bloger venujúci sa sebarozvoju. Hovorí: “Nie ste šéfom, riaditeľom ani CEO svojho mozgu. Ani zďaleka nedokážete ovládať, čo sa deje v spoločnosti Mozog s.r.o. Čo však môžete je rozhodnúť, ktoré projekty budete financovať svojou pozornosťou.”

Je to užitočné?

Len 3 slová, len jediná otázka, no dokáže toho zmeniť tak veľa. Len to vyskúšajte. Keď sa sami seba spýtate, či sú vaše obavy opodstatnené, prirodzene vo väčšine prípadov dôjdete k odpovedi, že nie. V tom momente získate na celú situáciu úplne iný náhľad a upokojíte sa.

Určite si na túto techniku spomeňte a vyskúšajte ju, keď vám hlavou začnú opäť víriť nejaké nechcené myšlienky. Neoľutujete.

Pozri aj: 100-ročná metóda Ivy Leeho: Nedokážete sa donútiť k povinnostiam? Vďaka tejto metóde sa ich zbavíte ľavou zadnou

advice, bakadesuyo
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov