Možno vás to prekvapí, ale je to tak.

Myseľ človeka trpiaceho úzkosťou je iná. Oveľa viac sa trápi a oveľa viac nad všetkým premýšľa, ale určite je jedinečná a má v sebe obrovský potenciál. Možno ste už predsa počuli o “superschopnostiach”, ktorými disponujú práve ľudia trpiaci úzkosťou. Ako však ukázala táto nova štúdia, je toho ešte o čosi viac…

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa jej výsledkov totiž ľudia trpiaci úzkosťou priam excelújú v jednej vlastnosti. Je ňou schopnosť robiť rýchle rozhodnutia. 

Autorom tejto štúdie je Tsachi Ein-Dor a pre portál venujúci sa psychológii a psychiatrii PsyPost sa vyjadril nasledovne: “Z výskumov, ktoré boli vykonané v minulosti som vedel, že ľudia trpiaci úzkosťou majú mimoriadnu schopnosť odhaliť hrozby rôzneho druhu oveľa skôr, než iní ľudia. Vieme však, že stres na nich vplýva veľmi zle. Preto som sa rozhodol preskúmať, ako je na tom ich schopnosť robiť rýchle rozhodnutia.”

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Spôsob, akým sa to Tsachi Ein-Dor rozhodol preskúmať, by sme mohli označiť naozaj za… kreatívny. Účastníci výskumu sa stali hráčmi v jednej zaujímavej hre, kde sa pred nimi striedali rôzne objekty. Niektoré z nich boli nebezpečné a tie mali ľudia “zastreliť”, iné zas boli úplne neškodné – tie mali participanti nechať “odísť”. Objekty sa však striedali naozaj rýchlo a tým pádom bola nevyhnutná okamžitá reakcia.

Výsledok štúdie bol prekvapivý, no vy ho už asi tušíte. Ako sa ukázalo, reakcie ľudí trpiacich úzkosťou boli nielen rýchlejšie, ale predovšetkým presnejšie. Ľudia s úzkosťou teda dokázali takmer okamžite danú situáciu správne vyhodnotiť a zaujať voči nej stanovisko.

Tsachi Ein-Dor na záver dodáva krásne posolstvo: “Ľudia by svoju osobnosť nemali hodnotiť ako dobrú alebo ako zlú. Každý jeden typ osobnosti má svoje výhody a rovnako aj svoje nevýhody. V živote ide len o to, aby ste zistili, ako aj tie nevýhody využiť vo svoj prospech.”

Pozri aj: Viete, čo v skutočnosti znamená, keď vám človek trpiaci úzkosťou či depresiou povie, že je unavený?

indy100, psypost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov