Foto: Unsplash/ Guillaume de Germain

Venujete svoju energiu niekomu, kto za to nestojí? Nerobte to!

Snažíte sa zmeniť niekoho, kto o to nestojí? Nevenujte svoju energiu toxickému človeku, pretože on sa jednoducho nezmení. Nebude vám dávať to, čo chcete a po čom túžite. Aj keď máte dobré srdce a tendenciu vidieť dobro aj tam, kde nie je, nemali by ste sa toxickými ľuďmi zaoberať. Ako uvádza portál Thought Catalog, vaša láskavosť sa vám pravdepodobne vypomstí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nikdy neocenia vaše úsilie

Toxickí ľudia neocenia úsilie, ktoré do vzťahu s nimi vkladáte. Nestane sa, že sa jedného rána zobudia a zrazu si uvedomia, koľko pre nich robíte, a že s vami musia zaobchádzať lepšie. Iste, na pár dní to tak byť môže, aby vám zabránili odísť, ale permanentná zmena nenastane nikdy. Nezmenia sa.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Záleží im len a len na sebe, a tiež na tom, čo pre nich môžete urobiť. Nemajú zlý pocit z toho, že vás využívajú, pretože si myslia, že všetko si to zaslúžia. Oni ale žiadne úsilie na vzťah s vami nevynaložia. Nebudú sa snažiť splniť vaše očakávania, tak ako sa o to snažíte vy.

Nesnažte sa ich zmeniť

Prestaňte sa už toľko snažiť o to, aby ste toxického človeka zmenili. Ste bezmocní. Nemôžete ich jednoducho prinútiť, aby to videli aj oni sami. Nedokážete ich presvedčiť, že si ich čas, pozornosť, dôveru a úsilie zaslúžite. Nezáleží im na tom. Nezaujíma ich, čo všetko ste im dali vy.

Foto: Unsplash/Eric Ward

Namiesto toho, aby sa zmenili oni, pokúsia sa zmeniť vás. Presvedčia vás, aby ste prijímali menej, než si v skutočnosti zaslúžite. Budú vás ťahať dole, až pokým vo vás nevyvolajú pocit, že nikdy nebudete lepší ako oni.

Nie je to vaša povinnosť

Nesnažte sa ich zmeniť, pretože to nie je vaša povinnosť naučiť niekoho, ako sa má k vám správať. Mali by ste byť s niekým, kto vám už od začiatku vzťahu preukazuje úctu, s niekým, kto by vám nikdy zámerne neublížil. Mal by to byť jednoducho niekto, kto vidí, akú máte hodnotu.

Foto: Unsplash/Francisco Moreno

Nestrácajte čas s toxickými ľuďmi. Nevynakladajte všetku svoju energiu na to, aby ste ich zmenili. Je viac než pravdepodobné, že vás opakovane sklamú. Aj keď vás občas prekvapia zmenou svojho postoja, naozaj túžite byť s niekým, kto s vami neustále manipuluje a klame vás? Naozaj sa chcete uspokojiť s niekým, kto vás zraňuje?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov