Foto: Unsplash/freestocks

Sú vo vašom živote sebeckí ľudia?

Všetci občas konáme sebecky. Prajeme si, aby veci išli presne tak, ako chceme. Život je však príliš zložitý a nepredvídateľný na to, aby sme si mohli robiť, čo chceme, kedykoľvek to chceme. A to je úplne v poriadku. Niektorí ľudia si to ale neuvedomujú a správajú sa, akoby im všetci okolo boli niečo dlžní. Títo ľudia sú sebeckí, čo spôsobuje, že sú na svoje okolie dosť toxickí. Portál I Heart Intelligence uvádza 8 vlastností správania sebeckých ľudí, na ktoré by ste si mali dávať pozor.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Vždy robia iba to, čo chcú.

S podobnými ľuďmi je to vždy iba o ich ceste. Aj keď sú v oddanom romantickom vzťahu, ktorý si vyžaduje kompromisy a ohľaduplnosť, ich sebectvo stále prevláda. Aj keď to, čo chcete, môže znieť príjemne, existuje veľa situácií, kedy musíte ustúpiť a namiesto toho spraviť to, čo je správne. Odmietnuť a nebrať ohľad na pocity druhých by mohlo byť katastrofálne, pretože by to mohlo viesť k strate priateľov, rodiny a iných cenných zväzkov vo vašom živote. Niet divu, prečo často sebeckí ľudia skončia úplne sami.

Foto: Unsplash/Brooke Cagle

#2 Sú sebou posadnutí.

Oddávať sa sebaláske a sebaprijatiu je úžasná vec. Pomáha vám znova sa spojiť so sebou a nájsť svoj pravý účel. To však nemá nič spoločné s tým, že sa človek sústredí sám na seba alebo sa do seba ponorí. Ak niekto myslí iba na seba a neustále považuje svoje vlastné potreby za svoju najvyššiu prioritu, potom je s najväčšou pravdepodobnosťou sebecký.

#3 Nie sú náchylní na zmeny.

Egoistom chýba osobná a profesionálna flexibilita. Držia sa iba jednej rutiny, ktorá dokonale zapadá do ich komfortnej zóny a vyhýbajú sa jej akýmkoľvek zmenám bez ohľadu na okolnosti. Kedykoľvek si na niečo zvyknú, majú tendenciu robiť to stále rovnako a dookola. A ak sa niečo v ich plánoch zmení, a keď s tým nemôžu nič urobiť, berú  to ako trest. Je to preto, že si často neuvedomujú, že byť prispôsobivým je oveľa cennejšie ako držať sa rutiny, ktorá vám už viac neslúži.

unsplash.com

#4 Sú znepokojivo žiarliví.

Pocit žiarlivosti je z času na čas normálny. Všetci občas trochu závidíme. Nemôžeme si pomôcť. Ak sa však niekto správa tak celý čas, môže byť oveľa sebeckejší, než sa zdá. Neustále úzkoprsé a sebecké porovnávanie sa s ostatnými a tvrdenie, že si zaslúžite viac ako oni, bez toho, aby ste skutočne urobili niečo pre dosiahnutie úspechu po ktorom túžite, je neskutočne sebecká vec.

#5 Vždy chcú mať kontrolu.

Ak niekto chce za každú cenu ovládať každý jeden aspekt svojho života a životy ľudí okolo seba, určite má sebeckú osobnosť. Podobní ľudia si môžu myslieť, že sú perfekcionisti, ale nie sú ničím iným ako kontrolnými čudákmi. Kedykoľvek to nejde podľa plánu, pri najmenšej zmene prídu o rozum. Ak niekto odmietne hrať podľa ich pravidiel, tvári sa tak, akoby skončil svet. Ak to nie je sebecké, tak čo potom?

Foto: Unsplash/Brooke Lark

#6 Neustále sa sťažujú.

Ich šéf ich privádza do šialenstva, ich pracovné prostredie je ponižujúce, vonku je vždy príliš teplo alebo príliš zima, ich priatelia sú nepríjemní, ich romantickí partneri nie sú nikdy dosť dobrí … Je príliš veľa vecí, na ktoré sa egoisti sťažujú. Aj keď niekedy všetci plačeme nad vecami, ktoré sa nám nepáčia, niektorí ľudia to robia neustále.

#7 Nedokážu byť šťastní za nikoho iného okrem seba.

Kedykoľvek niekto z ich blízkych dosiahne niečo významné, sebeckí ľudia to buď ignorujú alebo sa snažia bagatelizovať ich dôležitosť. Niektorí z nich by sa mohli dokonca rozčúliť, že to neboli oni, kto uspel, aj keď to bol niekto z ich blízkych. V takýchto citlivých situáciách zvyčajne nemajú čo pekné povedať. Z ich úst vychádza iba čistá toxicita.

Foto: Pexels/RODNAE production

#8 Majú nereálne ideálny pohľad na svoju budúcnosť.

Mať divoké sny a ambiciózne ciele je úžasné. Ísť za týmito snami a cieľmi je ešte obdivuhodnejšie. Čo sa však stane, ak vaša ambiciózna povaha stojí v ceste prosperite vášho osobného života? V našej histórií je veľa príkladov ľudí, ktorí si vybrali svoju kariéru pred svojimi blízkymi. Aj keď títo jedinci môžu byť vo svojich odboroch mimoriadne úspešní, mnohí z nich skončia sami a nešťastne. Keď vás pohltí myšlienka stať sa skvelým vo svojom povolaní, môžu vám uniknúť cenné chvíle s tými, ktorých milujete.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov