Sérioví vrahovia sú medzi nami už od ranej histórie a neboli o nič milší, ako sú tí dnešní. Ak vás vždy fascinovali desivé príbehy o vrahoch, tento zoznam sa vám bude určite pozdávať. Nájdete v ňom totiž 10 sériových vrahov, ktorí sa svojou chorou mysľou preslávili už na začiatkoch našej histórie.

Mnohým z nás sa možno zdá, že tzv. „trend sériových vrážd“ sa začal rozvíjať len pár rokov dozadu. Veď odrazu sme sa s nimi začali stretávať v mnohých knihách, seriáloch a filmoch, no bohužiaľ aj v každodenných televíznych novinách. Avšak, možno vás prekvapí, už v ranej histórii nájdeme príbehy o sériových vrahoch, ktorých preslávili ich vykonané zverstvá.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je zoznam 10 najpríšernejších sériových vrahov našej ranej histórie:

1. Starorímska travičská skupina

V roku 331 pred naším letopočtom začalo v starovekom  Ríme zomierať nespočetne veľa ľudí. Kvôli vysokému počtu úmrtí bol za príčinu smrti považovaný mor, avšak neskorším vyšetrovaním sa zistilo, že ľudia zomreli otrávením.

Predtým ľudia využívali jed ako spôsob samovraždy, no v tomto prípade obete vypili jed, pretože si mysleli, že sa jedná o medicínu. Tieto vraždy boli spojené s viac ako 100 zdravotnými sestrami, ktoré podávali jed ako „liek“. Dve z týchto žien boli privedené pred súd, no obidve stále trvali na tom, že medicína, ktorú podávali, bola skutočne liekom a nie jedom. Aby preukázali svoju nevinu, podávanú medicínu vypili a – prekvapivo, zomreli na otravu jedom.

Keďže pred týmto prípadom sa v Ríme neobjavili žiadne iné pokusy o otrávenie, súd aktivity týchto žien považoval skôr za pomätenie mysle, než za škodlivý úmysel.

pixabay.com

2. Liu Pengli

Bol synom kráľa Liangu v Číne, Xiaoa. V kráľovstve bolo všeobecne známe, že Liu Pengli bol arogantný a krutý muž. V noci sa spolu s 20-30 ďalšími ľuďmi, ktorí boli otroci alebo kriminálnici, zabával zabíjaním a okrádaním ľudí. Odhaduje sa, že zabil vyše 100 poddaných.

Kvôli jeho „zábavkám“ sa ho začali ľudia báť a v noci sa neodvažovali vychádzať zo svojich domov. Jeho vyčíňanie sa napokon skončilo, keď syn jednej z jeho obetí nahlásil kráľovi, čo jeho potomok vykonal. Avšak kráľ nedokázal svojho syna popraviť, a tak ho vyhnal ako nešľachtica do Shangyongu.

Listverse.com

3. Princezná Anula z mesta Anurádhapuraja

Princezná z mesta s krkolomným názvom na Srí Lanke sa stala jasným dôkazom, čo je človek ochotný spraviť pre lásku. Avšak, v jej prípade svoju ochotu päťnásobne prevýšila.

Bola vydatá za kráľa Coranaga, ktorého však zavraždila, pretože sa zamilovala do strážnika z paláckej stráže, Sivu. Rovnako zabila kráľovo syna Tissu, aby mohla vládnuť. Anula a Siva boli spolu na tróne rok a dva mesiace, potom sa však Anula šialene zamilovala do miestneho tesára menom Damila Vatuka.

Otrávila Sivu a spolu s Damilom vládla mestu, rovnako ako so Sivom, rok a dva mesiace. Avšak potom sa „nečakane“ zamilovala do nosiča dreva, ktorého meno je neznáme a Damilu otrávila.

So svojou novou láskou vládla rok a jeden mesiac. Šokujúco sa Anula znova zamilovala, tentokrát do paláckeho duchovného menom Damila Niliya. Znova otrávila svojho manžela a znova sa vydala za svoju novú lásku. Ich manželský zväzok vydržal len šesť mesiacov, potom ho Anula otrávila a začala mestu vládnuť sama.

Po štyroch mesiacoch jej samostatného vládnutia do mesta zavítal Kutakanna Tissa, jeden zo synov prvého kráľa, ktorý z mesta predtým odišiel, pretože sa Anuly bál. Avšak vrátil sa aj s armádou, prevzal trón a Anulu zaživa upálil.

archives.sundayobserver.lk

4. Zu Shenatir

Zu Shenatir patril medzi prvých vrahov ranej histórie a svoje obete zapájal do homosexuálnych aktivít. Keďže však patril medzi šľachticov, jeho kruté zločiny mu prechádzali.

V ranej histórii bolo zvykom, že podobné zločiny vykonávali šľachtici alebo vyššie postavení ľudia, pretože vďaka ich moci a vplyvu po sebe dokázali zmiesť stopy.

Zu Shenatir bol v piatom storočí široko známym tyranom Jemenu. Lákal mladých mužov do svojho paláca, kde ich mal znásilniť. Keď s nimi skončil, vyhodil ich z okna. Osudným sa mu stala jeho posledná obeť, mladý muž, Zerash, ktorý ho dobodal a zabil.

listverse.com

5. Alice Kytelerová

Žila v 14. storočí v Írsku a bola tiež známa pod prezývkou Čarodejnica z Kilkenny. Bola prvou stíhanou osobou v novodobých čarodejníckych procesoch na Britských ostrovoch.

Údajne otrávila svojich prvých troch manželov a pomaly zabíjala aj svojho posledného, Sira Johna le Poera. Jej deti vypovedali, že jej manželovi vypadali vlasy aj nechty. Bola obvinená aj z toho, že mala „osobného démona“ menom Son of Art, teda v preklade Syn Umenia.

Alici sa podarilo utiecť stíhaniu dvakrát. Prvýkrát ju našli bývať v Dubline. Potom pravdepodobne utiekla do Londýna, no už ju nikdy nenašli. Petronilla, jedna z Aliciných nasledovníkov, bola stíhaná namiesto nej.

Aj keď zoznam spolupáchateľov bol dlhý, jasne zaznamenané potrestania boli len dve. Alicin obľúbený syn, William Outlawe, mal za trest vyplniť dlhý zoznam dobrých skutkov (tie však nesplnil) a Petronilla bola bičovaná a upálená zaživa. Stala sa tak prvou osobou, ktorá bola v Írsku zaživa upálená za kacírstvo.

paranormalmagazine.co.uk

6. Gilles De Rais

Bol francúzskym šľachticom, ktorý sám seba prehlásil za zručného rytiera. Vďaka dedičstvu a svojmu úspechu patril medzi bohatých ľudí a oženil sa s rovnako bohatou dedičkou, Catherine de Thouars.

V mnohých bitkách bojoval verne po boku Jany z Arku, až do doby, kedy ju zajali. Po týchto udalostiach sa začal zaujímať o alchýmiu a satanizmus, s cieľom nadobudnúť moc, vedomosti a bohatstvo.

V dôsledku jeho záujmu o satanizmus bol obvinený z únosu 140 detí, z ich umučenia a vrážd. V roku 1440 bol zatknutý, obvinený z kacírstva a odsúdený na smrť. Predtým, ako ho obesili, sa k svojim činom priznal a úprimne ich oľutoval, čo bolo v tých časoch považované ako príklad ,,kresťanského pokánia.“

criminalminds.wikia.com

7. Peter Stubbe

Bol to bohatý farmár, ktorý žil v 16. storočí v Bedburgu v Nemecku. Vďaka jeho bohatstvu a postaveniu si ľahko získal dôveru svojich spoluobčanov.

Keď v meste došlo k ohavným vraždám ľudí a dobytka, ľudia, presvedčení o tom, že sa jedná o vlka, sa snažili toto zviera vystopovať. No namiesto toho, aby ich stopy zaviedli k vlkovi, zaviedli ich práve k Stubbeovi. Najprv si mysleli,že sa s nimi zahrával diabol, pretože Stubbe by nikdy nič také ohavné nespravil. Avšak neskôr ho predsa len zatkli.

Stubbe pri mučení vypovedal, že dostal od samotného diabla kúzelný opasok, ktorý mu umožňuje premeniť sa na vlka. Avšak, na prekvapenie všetkých, jeho“magický opasok“ nikdy nenašli. Pravdou bolo, že sa Stubbe sa len obliekol do kabáta a pretvaroval sa, že je vlkom.

Stubbe zabil 16 ľudí, z čoho 13 boli deti.  Aby sa k svojim činom priznal, mučili ho na škripci. Po doznaní bol odsúdený na trest smrti. Bol zlomený na kolese a sťatý. 31. októbra v roku 1589 boli telá Petra Stubbea a jeho dcéry, ktorá bola obvinená ako spolupáchateľka, spálené na hranici.

modernfarmer.com

8. Peter Niers

V neskorom 16. storočí v Nemecku, Peter Niers viedol skupinu kriminálnikov a spáchal 544 vrážd. Bol zatknutý a mučený , no vtedy sa priznal len k  75 vraždám.

Taktiež priznal, že sa naučil umeniu neviditeľnosti, a že práve preto im trvalo tak dlho chytiť ho. V roku 1577 utiekol, no v roku 1581 bol opäť zatknutý. Podľa Niersa ho dokázali chytiť len vďaka tomu, že pri sebe nemal materiály, ktorými by sa spravil neviditeľným. Keďže on sám veril, že mu jeho schopnosti daroval diabol, väčšina z jeho vrážd, avšak nie všetky, boli vykonané pre účely čiernej mágie. Tento raz sa priznal už k 544 vraždám. 24 z jeho obetí boli tehotné ženy.

V roku 1581 bol potrestaný mučením po dobu troch dní a potom mal zomrieť zlomením na kolese. Ibaže tento stredoveký spôsob popravy ho nezabil, a tak bol nakoniec rozštvrtený.

ranker.com

9. Alžbeta Bátoriová

O Alžbete Bátoriovej ste už určite počuli. Narodila sa v roku 1560 v  do preslávenej rodiny. Vďaka svojmu vysokému postaveniu jej prechádzalo mučenie mladých dievčat, ktoré boli z veľkej časti jej slúžky alebo roľníčky. Viacerí z jej rodiny mali sklony k samoľúbosti, pýche, tyranstvu a aj k sexuálnej zvrátenosti.

V roku 1575 sa vydala za Františka Nádašdyho a spoločne s ich piatimi deťmi žili na Čachtickom hrade. Podľa mnohých dohadov to bol práve Nádašdy, kto postavil na Bátoriovej požiadavku mučiareň.

Bátoriová verila, že krv mladých panien ju udržuje pri živote a mladosti. Údajne sa kúpala v krvi mladých slúžok a ich krv aj pila. Tieto dohady, ktoré však neboli nikdy potvrdené, viedli k vytvoreniu rôznych legiend o tom, že bola upírom.

V roku 1610 ju palatín Juraj Thurzo pristihol priamo pri mučení svojich slúžok, keď neohlásene prišiel do Čachtíc. Bátoriová a jej štyria pomocníci boli obvinení z mučenia a zabitia veľkého množstva mladých žien. Jej pomocníkov popravili, no keďže ona nemohla byť kvôli svojmu pôvodu popravená, zatvorili ju do malej cely, kde sa nachádzalo len malé okienko na prijímanie potravy a prívod vzduchu. V rok 1614 zomrela ako 54-ročná.

imgur.com

10. Bjorn Petursson

Bol islandským farmárom, ktorého prezývali tiež Axlar-Bjorn. Žil na farme, Oxl, pri hore Axlarhyrna. Keď bol Bjorn malý chlapec, prisnil sa mu sen, kde mu záhadný muž podal 18 kúskov ľudského mäsa, ktoré každým ďalším kúskom chutilo lepšie a lepšie. Potom mu povedal, že má vyšplhať na horu Axlarhyrna a zobrať si akúkoľvek vec, čo nájde pod jedným z kameňov. Na ďalší deň tam našiel sekeru. Keď ju zdvihol, dostal neuveriteľnú túžbu zabíjať.

Po týchto udalostiach začali mešťania záhadne miznúť. Mnohí obviňovali práve Bjorna a jeho tehotnú manželku. Keď sa objavili dôkazy o jeho vine, priznal sa k 18 vraždám a bol odsúdený na smrť.

Väčšina jeho obetí boli okoloidúci cudzinci a podľa mnohých dohadov sa Bjorn ku všetkým vraždám nepriznal. Bol mučený a v roku 1596 sťatý. Jeho manželka mala dovolené porodiť pred popravou porodiť.

Z ich syna však vyrástol známy násilník Sveinn “Skotti” Bjornsson. No aj napriek tomu bol však Bjorn zatiaľ jediným sériovým vrahom na Islande.

icelandmag.visir.is

Pozri aj: Lekári alebo krvilačné monštrá? Týchto 10 najšialenejších a najkrutejších doktorov z histórie by ste v dnešných nemocniciach vidieť určite nechceli

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov