Doktori patria medzi najdôležitejšie profesie dnešnej doby. Ale hodiny dejepisu na základných školách nás presvedčili, že v minulosti mali mnohí z nich vyšinuté praktiky liečenia. Tu je zoznam 10 najšialenejších doktorov, ktorých by ste v dnešných nemocniciach videli len veľmi neradi.

Možno patríte medzi ľudí, ktorí majú panický strach z lekárov. Bojíte sa veľkých injekcií, bielych plášťov a nebezpečne znejúcich názvov nástrojov, ako je napríklad fonendoskop. V dnešnej dobe je tento strach úplne zbytočný a vlastne škodíme len sami sebe, keď k doktorom nechodíme. Avšak v minulosti, keď lekárskemu odvetviu vládli skôr diabli ako nápomocní anjeli, bolo jednou z najlepších vecí báť sa ich praktík a liečebných postupov.

Článok pokračuje pod videom ↓

História je dôkazom toho, že sa medzi nami kedysi pohybovali také monštrá, ako boli Josef Mengele alebo Walter Freeman, ktorý praktikoval lobotómiu. Množstvo lekárov, ktorí svojim pacientom skôr ubližovali, ako pomáhali, sa zapísali do histórie s nálepkou: diabolskí.

Tu je 10 najznámejších doktorov, ktorých by ste v dnešnej dobe v ambulancii určite stretnúť nechceli.

1. Dr. Walter Freeman (1895 – 1972)

Walter Jason Freeman II bol americký doktor a členom americkej psychiatrickej asociácie. Aj napriek tomu, že za svoje činy nebol stíhaný, má na svedomí vyše 3 400 ľudí, ktorých zranil alebo dokonca zabil, keď sa ich pokúšal vyliečiť veľmi primitívnou medicínskou technikou, akou bola lobotómia.

Táto liečebná metóda nevyžadovala neurochirurga ani operačnú sálu, a tak Freeman väčšinu svojich pacientov operoval vo svojom osobnom vozidle, ktoré ironicky nazval „lobotomobil“. Podľa mnohých zdrojov si svoje špeciálne nástroje nesterilizoval a cestoval po USA, kde denne vykonal okolo 25 operácií. Pacientov ani neprikrýval operačným rúškom.

Doktorovi Freemanovi nakoniec lobotómiu vykonávať zakázali, pretože väčšina z jeho pacientov zomrela na krvácanie do mozgu.

theDiagonal.com

2. Dr. Linda Burfield (1867 – 1938)

Nikdy vlastne nebola lekárkou a neabsolvovala žiadne štúdium na lekárskej fakulte. Pracovala ako lekárska manažérka kliniky, ale aj ako licencovaná praktická lekárka v štáte Washington v USA.

Nechválne známou sa však nestala len kvôli strate 15 životov, ktoré si pripisuje, ale aj kvôli netradičným a nebezpečným metódam, ktoré propagovala na liečenie chorôb.

Podporovala nápad, že hladovanie lieči všetky choroby od bežného prechladnutia až k rakovine. Svojich pacientov vystavila prísnej diéte, ktorej strava neobsahovala základné prvky potrebné pre prežitie ľudského tela a trvala viac ako mesiac. Boli to napríklad dve misky rajčinovej polievky a jeden alebo dva malé pomaranče denne.

Po vyhladovaní na smrť jedného z jej pacientov strávila dva roky vo väzení. Po prepustení si otvorila ambulanciu a pokračovala vo svojich, v mnohých prípadoch až smrtiacich, praktikách.

Listverse.com

3. Dr. Marcel Petiot (1897 – 1946)

Miesto na tomto zozname si právoplatne zaslúžil. Bol to francúzsky sériový vrah, ktorý počas prvej a druhej svetovej vojny zabil okolo 60 pacientov.

Po zranení v 1. svetovej vojne dokončil svoje štúdium na medicíne a po jeho stáži v psychiatrickej liečebni sa mu podarilo prilákať pacientov s falošnými povereniami. Tak si vybudoval si pôsobivú reputáciu pre jeho prax. Okolo jeho kliniky sa však začali šíriť povesti o nelegálne vykonaných potratoch a predpisovaní nadmerného množstva liekov, na ktorých si jeho pacienti vybudovali závislosť. Množstvo z týchto klebiet, ktoré sa v tom čase šírili rýchlosťou svetla, však patrili medzi pravdivé.

Jeho prvá obeť mala byť dcéra jedného z pacientov, Louise Delaveau-ová, s ktorou mal aférku. V období, kedy bolo zaznamenané jej zmiznutie, susedia videli, ako Petiot nakladá do svojho auta ľudský trup. Polícia Petiota vyšetrovala a snažila sa stratené dievča nájsť, no nakoniec jej zmiznutie označila za útek. Petiot vtedy vyviazol bez obvinenia.

Avšak všetky Patietove praktiky a vraždy praskli, keď na neho jeho susedia znova zavolali políciu, a to kvôli obrovskému dymu, ktorý sa valil z komína jeho domu. Polícia sa najprv obávala požiaru, a tak zavolala hasičov, ktorí odhalili krutú pravdu o tomto francúzskom lekárovi. Tí totiž v ohni v uhoľných kachliach, v jeho pivnici, objavili ľudské pozostatky.

Petiot bol za svoje činy potrestaný trestom smrti a 25. 5. 1945 zomrel.

Listverse.com

4. Dr. Michael Swango (1954- )

Tohto doktora odsúdili v roku 2000, čo nie je až tak dávno. Bol obvinený z vyše 60 vrážd a medzi jeho obete patrili kolegovia v práci a pacienti. Tento psychicky narušený muž si dokonca viedol svoj denník, kde opisoval, aké šťastie pociťoval, keď zabíjal ľudí.

Svoje obete trávil. Niektorí z jeho kolegov vypovedali, že zakaždým, keď doniesol do nemocnice jedlo alebo pripravil niektorému z nich kávu, dotyčný zomrel na záhadnú chorobu.

Sestričky a iní lekári ho prvýkrát začali podozrievať po tom, čo ho jedna zo zdravotných sestier prichytila, ako vpichuje svojmu, vtedy pomerne zdravému pacientovi, záhadnú látku, ktorú on označil za liek. Pacient o pár dní vážne ochorel a zomrel. Bolo tiež podozrivé, keď jednému zo svojich kolegov pripravil kávu, a on sa neskôr neukázal v práci, kvôli náhlemu ochoreniu. Rovnako, ako Swangov pacient, na následky choroby zomrel.

Swango bol obvinený a odsedel si vo väzení päť rokov. Po jeho prepustení si pod zmeneným menom našiel prácu ako lekár v inej nemocnici, kde po jeho príchode začali „záhadne“ zomierať zdravotné sestry, doktori a pacienti. Keď polícia začala tieto záhadné úmrtia vyšetrovať, odišiel na Zimbabwe, kde si znova našiel prácu, prekvapivo, ako lekár.

Našťastie bol však zatknutý a v roku 2000 dostal 3  tresty doživotia.

Listverse.com

5. Dr. Jayant Patel (1950- )

Na prípade doktora Patela je zaujímavé, že jeho pacienti nezomierali kvôli akémusi šialenému experimentu, nemal pomätenú myseľ a vlastne svojich pacientov ani nechcel zabiť. Aj napriek tomu si však pripisuje stratu okolo 87 životov. Pýtate sa prečo? Doktor Patel spôsobil mnohé vážne zranenia a zapríčinil úmrtia len kvôli svojej neschopnosti a nedostatku hygieny.

Patel, pôvodom z Indie, podľa slov svojich kolegov operoval pacientov iných doktorov a pracoval mimo svojej služby.
Keď sa v roku 2003 presťahoval do Austrálie, netrvalo dlho a na základe svojich schopností získal prezývku Dr. Death (Dr. Smrť). Niektoré zo zdravotných sestier sa priznali, že pacientov pred ním ukrývali, pretože sa báli Patelovej neschopnosti.

V roku 2010 bol Patel obvinený z nezákonného zabitia troch pacientov a z ublíženia na zdraví ďalších štyroch, a aj keď sa na súde obhajoval, že je nevinný, prehral a bol poslaný do väzenia na 7 rokov.

Theaustralian.com

6. Dr. John Bodkin Adams (1899 – 1983)

Bol to britský lekár, podvodník a možný sériový vrah. Jeho lekárskym odvetím boli anestetiká. On sám nepatril medzi snaživé typy a tak počas jeho kariéry získal prezývku „babrák“, pretože sa mu veľmi ľahko stalo, že napríklad počas operácie zaspal. Inokedy ho prichytili, ako počas operácie jedol koláč. Niekoľkokrát sa mu dokonca podarilo zameniť anestetikum, čo viedlo k predčasnému prebudeniu pacienta.

Avšak aj napriek jeho prešľapom sa Adams stal najbohatším lekárom v Anglicku, a to vďaka „náhodným“ úmrtiam jeho pacientov, ktorých presvedčil, aby mu zanechali veľkú časť svojich majetkov.

Adams z ich náhodných úmrtí nebol nikdy usvedčený, aj keď ho veľakrát predvolali pred súd. No aj napriek tomu, že Adams nebol nikdy potvrdeným sériovým vrahom, spoločnosť má iný názor.

Express.co.uk

7. Dr. H.H. Holmes (1861 – 1896)

Keď započujete toto meno, možno vám ako prvá napadne slávna literárna postava Sherlocka Holmesa, no v skutočnosti sa nejedná o tohto sympatického detektíva, ale o monštrum v ľudskej koži. Dr. Holmes patrí medzi najväčších sériových vrahov Ameriky, a keď v budúcnosti toto meno započujete, určite vám naskočí husia koža.

Holmes sa neukrýval v tme ako iní sérioví vrahovia, ale práve naopak, vykričal do sveta, čím je. Väčšinu svojho majetku investoval do vlastne navrhnutého hotela, ktorý získal v Amerike prezývku „House of terrors“ teda Dom teroru (hrôzy). Bola to obrovská budova plná jám naplnených kyselinou, spální vybavenými plynovodmi, tajných šácht a dokonca škripcov. Holmes si za obete vyberal hlavne ženy, ktoré vo svojom hoteli ubytovával a „zamestnával“.

Po umučení na smrť boli telá uložené v pivnici, kde ich Holmes dôkladne vypreparoval, stiahol z kože a vytvoril z nich modely kostry – áno, presne rovnaké, aké ste používali na hodinách biológie, až na jeden rozdiel, a to, že tie v školách boli z plastu.

Podľa mnohých dohadov sa v Holmesovom hoteli našlo vyše 200 ľudských tiel.

All-that-is-interesting.com

8. Dr. Harold Shipman (1946 – 2004)

V našej zaznamenanej histórii patrí medzi najplodnejších sériových vrahov, ktorý zavraždil viac ako 250 svojich pacientov.

Doktor Shipman si v roku 1993 otvoril svoju kliniku, no jeho kriminálnu aktivitu zaznamenali až v roku 1998, kedy sa jeden z doktorov sťažoval na veľkú úmrtnosť jeho pacientov. Polícia neskôr zistila, že Shipman väčšinu svojich pacientov smrteľne predávkoval diamorphinom – heroínom, a v záznamoch uviedol, že predávkovaní pacienti trpeli vážnou chorobou.

Haroldovi Shipmanovi bolo pridelených 17 doživotí, no on sám svoje trápenie ukončil v roku 2004, kedy spáchal vo svojej cele samovraždu.

Listverse.com

9. Dr. Shiro Ishii (1892 – 1959)

Tento japonský lekár začal svoje experimenty na ľuďoch, ktorí boli súčasťou tajného projektu japonskej armády, a to počas druhej čínsko-japonskej vojny. Väčšina z jeho obetí, ktorých počet presiahol tisícky, boli čínski vojnoví zajatci alebo civilisti.

V jeho experimentoch svoje obete vystavil biologickým zbraniam, vivisekcii (pitva človeka alebo zvieraťa zaživa), núteným potratom, omrzlinám, napodobeninám mŕtvíc a podchladeniam.

Doktor Ishii nebol nikdy za svoje príšerné činy odsúdený. Svoje informácie o pokusoch prezradil USA, čím si kúpil slobodu.

Listverse.com

10. Dr. Josef Mengele (1911 – 1979)

Kto by nepoznal jedného z najväčších diablov, ktorý nosil titul doktora? Tento nacistický vojnový zločinec, ktorého prezývajú aj Anjelom smrti, vykonal počas druhej svetovej vojny nepredstaviteľné zverstvá.

Pracoval v nechválne slávnom nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau, kde zneužíval väzňov na svoje šialené pokusy. Najznámejšie sú jeho experimenty s identickými dvojičkami, kedy dvojičky od seba oddelil a jednému z nich sa pokúšal zmeniť chemikáliou farbu očí, pri čom pozoroval, ako na to reaguje druhé. Tiež mnohokrát svojim väzňom zaživa amputoval končatiny a experimentoval so sterilizáciou u dievčat.

Mengele sa v roku 1945 dostal do zajatia neďaleko Norimbergu, došlo však k údajnému omylu a bol prepustený. Dlhý čas sa skrýval, dostal občianstvo v Paraguaji a opäť sa oženil. 35 rokov žil na úteku pod rôznymi menami. O jeho živote a smrti koluje mnoho fám, v roku 1985 sa však jeho mŕtve telo našlo.

All-that-is-interesting.com

Tak čo? Ešte stále máte pocit, že návšteva doktora je peklo?

Pozri aj: Nacistický „Anjel smrti“ Josef Mengele a jeho 10 najšialenejších a najkrutejších experimentov

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov