Foto: Pexels

Pasívna agresia dokáže byť poriadne nepríjemná.

Pasívna agresia je forma nepriameho, skrytého konfliktu, ktorý sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi – od ignorovania, cez sarkazmus až po sabotáž. Často je ťažké rozpoznať ju a ešte ťažšie je zvládnuť ju.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na 7 tipov, ako zareagovať na pasívnu agresiu, a ako sa vyhnúť eskalácii konfliktu.

1. Rozpoznajte pasívnu agresiu

Prvým krokom je identifikovať pasívnu agresiu. Pozorujte správanie druhej osoby a všímajte si príznaky, ako sú neochota komunikovať, zdržiavanie sa rozhodnutí, vytváranie zbytočných prekážok alebo neustále odkladanie úloh. Ak si uvedomíte, že druhá osoba je pasívne agresívna, môžete sa lepšie pripraviť na riešenie situácie.

2. Udržujte pokoj a sebakontrolu

Dôležité je zostať pokojný a zachovať si sebakontrolu. Nesnažte sa konflikt zhoršovať alebo sa nechať vyprovokovať k zlosti. Miesto toho sa snažte o otvorenú a pokojnú komunikáciu.

3. Komunikujte otvorene a jasne

Pasívna agresia často pramení z neschopnosti otvorene vyjadriť svoje pocity a potreby. Preto je dôležité komunikovať jasne a otvorene o tom, čo chcete alebo čo vás trápi. Snažte sa byť konkrétny a vyjadrite svoje pocity bez obviňovania druhej osoby.

Pexels

4. Použite „ja“ výroky

Miesto použitia „ty“ výrokov, ktoré môžu druhú osobu obviňovať alebo kritizovať, použite „ja“ výroky, ktoré vyjadrujú vaše pocity a potreby. Napríklad namiesto „Ty nikdy nič nedokončíš“ povedzte „Cítim sa frustrovaný, keď úlohy zostávajú nedokončené“.

5. Klaďte otázky

Ak máte pocit, že druhá osoba je pasívne agresívna, položte jej otázky, ktoré pomôžu objasniť situáciu alebo jej pocity. Napríklad: „Zdá sa mi, že máš s touto vecou nejaký problém. Môžeme sa o tom otvorene porozprávať?“

6. Nastavte hranice

Je dôležité nastaviť hranice a jasne definovať svoje očakávania vo vzťahu k druhej osobe. Ak si uvedomíte, že druhá osoba je pasívne agresívna, môžete nastaviť hranice tým, že poviete niečo ako: „Chcem, aby sme spolupracovali na tomto projekte efektívne a úprimne. Ak máš nejaké obavy alebo problémy, prosím povedz mi to otvorene.“

7. Hľadajte profesionálnu pomoc

Ak sa vám nedarí zvládnuť pasívnu agresiu alebo ak máte pocit, že situácia vážne narušuje váš vzťah alebo prácu, môže byť užitočné obrátiť sa na odborníka – psychológa alebo terapeuta – aby vám pomohol naučiť sa lepšie zvládať konflikty a komunikovať efektívnejšie.

Pasívna agresia môže byť ťažko rozpoznateľná a ešte ťažšie zvládnuteľná forma konfliktu. Avšak s týmito 7 tipmi ju môžete lepšie rozpoznať, naučiť sa na ňu efektívne reagovať a minimalizovať negatívny dopad na vaše vzťahy a prácu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov