Max Halberstadt, Public domain, via Wikimedia Commons

Tieto veci ste o ňom doposiaľ možno nevedeli.

Sigmund Freud je jednou z najznámejších postáv v histórii psychológie. Jeho teórie o nevedomí, sexuálnej túžbe a vývoji osobnosti majú stále veľký vplyv na súčasnú psychológiu a kultúru.

Článok pokračuje pod videom ↓

Avšak, aj keď je jeho meno všeobecne známe, existuje mnoho zaujímavostí o jeho živote a práci, o ktorých vie málokto. V tomto článku sa pozrieme na sedem zaujímavostí o Sigmundovi Freudovi, o ktorých ste ešte možno nepočuli.

1. Freud bol vášnivým fajčiarom

Freud bol známy svojou láskou k tabaku a fajčeniu. Fajčil cigary, cigarety a dokonca aj fajku. Údajne fajčil až 20 cigár denne a veril, že mu to pomáha koncentrovať sa na svoju prácu. Jeho závislosť na tabaku však mala vážne následky pre jeho zdravie – trpel rakovinou ústnej dutiny a podstúpil viac ako 30 operácií na odstránenie nádorov.

2. Freud mal strach zo žien

Hoci bol Freud považovaný za otca psychoanalýzy a študoval ľudské správanie a emócie, mal aj svoje vlastné nevysvetliteľné obavy. Jednou z nich bola jeho fóbia zo žien. Tento strach bol tak silný, že sa často vyhýbal spoločenským udalostiam, kde by boli prítomné ženy. Paradoxne, mnoho jeho teórií sa týkalo práve ženskej sexuality.

3. Freud bol fascinovaný antikou

Freud mal veľký záujem o staroveké civilizácie a ich mytológiu. Jeho domov bol plný starožitností, vrátane starovekých gréckych, rímskych a egyptských artefaktov. Tieto predmety slúžili ako inšpirácia pre niektoré z jeho najznámejších teórií, ako napríklad Oidipov komplex (záujem syna o svoju matku) alebo Elektrin komplex (záujem dcéry o svojho otca), ktoré sú odvodené z gréckej mytológie.

Zdroj – Foto: Profimedia

4. Freud mal nezvyčajné metódy liečby

Jednou z najkontroverznejších metód liečby, ktorú Freud používal vo svojej praxi, bola hypnóza. Hoci dnes je hypnóza považovaná za alternatívnu liečbu s obmedzenými účinkami, Freud ju považoval za efektívny nástroj na odhalenie skrytých myšlienok a pocitov pacientov. Neskôr však túto metódu opustil a začal používať voľné asociácie – techniku, pri ktorej pacient hovoril o čomkoľvek, čo mu napadlo bez cenzúry alebo úsudku.

5. Freud bol priateľom so slávnym spisovateľom

Jedným z najbližších priateľov Sigmunda Freuda bol slávny rakúsky spisovateľ Arthur Schnitzler. Oba muži mali podobné záujmy – vrátane sexuálnej túžby a nevedomia – a ich diela často reflektovali práve tieto témy. Napriek tomu sa nikdy nestretli osobne; ich vzťah bol udržiavaný prostredníctvom dlhých listov.

6. Freudova dcéra bola tiež významnou psychologičkou

Anna Freudová bola jednou zo šiestich detí Sigmunda Freuda a jedinou, ktorá nasledovala jeho profesionálnu dráhu v psychológii. Stala sa významnou psychologičkou a zakladateľkou psychoanalytickej detskej psychológie. Jej práca bola zameraná na liečbu duševných porúch u detí a rozvoj nových terapeutických metód.

7. Freud bol 13-krát nominovaný na Nobelovu cenu

Hoci nikdy nezískal Nobelovu cenu za svoju prácu v oblasti psychológie alebo medicíny, bol nominovaný celkom 13-krát: 12-krát na Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu a raz na Nobelovu cenu za literatúru (za svoje eseje). Jeho práca bola považovaná za kontroverznú a mnohokrát kritizovaná, ale aj tak si získala vo svete vedy uznanie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov