O niektorých z nich ste už možno počuli. No doteraz ste pravdepodobne nevedeli, ako dokonale ich dokážeme vôľou ovládať.

Očný kontakt je pri osobnej komunikácii absolútne nevyhnutný. Zároveň sa hovorí, že oči sú oknom do duše a odzrkadľuje sa v nich aj to nevypovedané. Vraj stačí jediný pohľad do očí a viete, či vám človek klame, nakoľko emócie, ktoré sa v nich odzrkadľujú, nedokážeme ovládať. To však nie je tak celkom pravda…

Článok pokračuje pod videom ↓

Existuje totiž 5 očných gest, ktoré môžeme ovládať priam dokonale. Bez toho, aby iní vedeli, že s nimi možno tak trochu “manipulujete”, si vďaka nim okamžite získate ich dôveru. A v niektorých situáciách by bola škoda nevyužiť to vo svoj prospech, no nie?

Rozšírenie očných zreničiek

Určite ste už počuli o tom, že keď nás niečo nadchne alebo naozaj zaujme, naše zreničky sa viditeľne rozšíria. Možno ste sa už niekedy ocitli v situácii, kedy sa od vás očakával “predstieraný záujem”, no vy ste ho nedokázali zahrať dostatočne presvedčivo. Čo v takýchto situáciách?

Je to jednoduché – vďaka jednému triku dokážete svoje zreničky rozšíriť. Možno vám to nevyjde na prvýkrát, no majstra robí len cvik. Všetko, čo musíte spraviť, je na chvíľku sa jednoducho zahľadieť “do blba”. Na rozšírenie zreničiek totiž potrebujete rozmazať svoje videnie a svoj zrak “rozostriť” tak, ako je to len možné. Ak sa vám to podarí, vaše zreničky budú až 4x väčšie!

pexels.com

Krátke zdvihnutie obočia

Ide v podstate len o taký “záblesk” zdvihnutia, nakoľko obočie by ste mali zodvihnúť len zhruba na pol sekundy. A čo vám toto gesto zaručí? Málokto z nás ho vedome vníma, no faktom je, že takéto pol sekundové zdvihnutie obočia u nás nastane vždy, keď uvidíme niekoho, z koho máme radosť.

Využiť ho však môžete aj v prípade, ak vidíte niekoho po prvýkrát, no je vám sympatický. Pri pozdrave alebo pri podaní ruky využite toto gesto. Vyšlete tak signál jeho podvedomiu, že sa vám páči. Veľakrát si dokonca všimnete, že človek vám toto “mikrogesto” ihneď opätuje.

Tvar obočia

Svojmu obočiu venujú pozornosť (väčšinou) len ženy, no vedeli ste, že aj jeho tvar zohráva pri tom, ako vás ľudia vnímajú veľmi dôležitú úlohu?

Je totiž dokázané, že ľudia s nízko položeným obočím pôsobia dôveryhodne a akosi prirodzene im pripisujeme skvelé vodcovské schopnosti. Skvelým príkladom bol napríklad John F. Kennedy. Naopak, ľudia s vyššie umiestneným obočím pôsobia “poslušne” a submisívne.

pixabay.com

Využite silu pohľadu

“Silný” pohľad toho veľakrát dokáže ešte viac, než by dokázala hoci aj fyzická sila. O aký typ pohľadu ide? O ten, keď na niekoho vyslovene “čumíte”.

Ide pri ňom o to, aby ste sa osobe, pri ktorej chcete pôsobiť dominante, pozerali priamo do očí a čo najmenej pritom žmurkali (samozrejme, v rámci vašich možností). Takýto pohľad je intenzívnejší, než akýkoľvek iný a dokážete ním zneistiť prakticky kohokoľvek.

“Psí” pohľad

Určite ho poznáte. A možno by ste ho využívali aj častejšie, keby ste vedeli, ako presne naňho. Ak chcete niekoho absolútne odzbrojiť, musíte mu ukázať svoju submisivitu a bezbrannosť. Aj napriek tomu, že budú len hrané, verte, že ľudia po ničom inom netúžia. Ako teda na ten “správny” psí pohľad?

Je to naozaj jednoduché. Na svoju “obeť” sa pozrite s jemne sklonenou hlavou. Vaše oči tak prirodzene budú vyzerať väčšie, čo si väčšina ľudí asociuje s dieťaťom, ktorému nedokáže povedať NIE. Takýmto spôsobom to však funguje len vtedy, ak je dotyčná osoba vyššia, ako vy. Ak je nižšia, toto gesto budete musieť spraviť vtedy, ak vy budete sedieť a ona pri vás bude stáť.

pixabay.com

Pozri aj: Čítajte ľuďom myšlienky. Sledovanie pohybu ich očí vám toho prezradí viac, než by sami čakali

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov