Photo by Victoria Heath on Unsplash

Už ste si to na sebe všimli?

Po polnoci prechádza naša myseľ hneď niekoľkými zaujímavými a dramatickými zmenami. Stáva sa z nej doslova “temné miesto”, ktoré môže byť na nepoznanie od toho, ako premýšľame cez deň.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto zaujímavej štúdii napísal portál Spring.

Naša myseľ sa v noci mení

Hovorí sa, že závažné rozhodnutia by sme nikdy nemali byť neskoro večer. Je to skutočne pravda a ak ste o tom doteraz pochybovali, nasledovné vedecké zistenia vás o tom presvedčia.

Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že po polnoci vidíme svet negatívne, robíme impulzívne rozhodnutia a navyše sa častejšie dopúšťame “škodlivého správania”.

Práve po polnoci sa totiž vždy udeje najviac násilných trestných činov, užije sa najviac návykových látok a udeje sa dokonca aj najviac samovrážd.

Faktom tiež je, že ovplyvnený je aj náš výber potravín. V tejto dobe vyhľadávame nezdravé jedlá plné tukov a sacharidov, ktoré majú veľké množstvo kalórií.

Photo by Miguel Ángel Hernández on Unsplash

Je to dané fyziologicky

Autori štúdie vysvetľujú, že naše myšlienky sú ovplyvnené naším prirodzeným cirkadiánnym rytmom. Profesorka Elizabeth B. Klerman, spoluautorka štúdie, vysvetľuje: “Z evolučného hľadiska sú naše vnútorné biologické hodiny v noci naladené na procesy, ktoré podporujú spánok, nie bdenie.”

Vedci to vysvetľujú aj tým, že v noci produkuje naše telo viac dopamínu, takže “odmena” za nejaké nevhodné správanie sa nám môže zdať oveľa atraktívnejšia. Sú to napríklad situácie, kedy ste si v noci niečo objednali z eshopu, a následne ste to ráno ľutovali alebo pod.

To najlepšie, čo teda môžete urobiť, je nechávať si všetky dôležité rozhodnutia na ráno, a v noci sa naozaj venovať spánku.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov