Foto: Pexels

Pripravia vás o rozum.

Máme tendenciu si myslieť, že sme imúnni voči negatívnym emocionálnym a mentálnym následkom vzťahov s toxickými ľuďmi. Žiaľ, skutočnosť je taká, že takéto vzťahy môžu mať vážne dôsledky pre naše zdravie a šťastie.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na sedem vecí, ktoré sa vám môžu stať, ak si v živote držíte toxických ľudí.

Strata sebavedomia a sebaúcty

Toxické osoby majú tendenciu podkopávať vaše úspechy a zvýrazňovať vaše nedostatky. Tento neustály prúd negativizmu môže spôsobiť, že začnete pochybovať o svojich schopnostiach a hodnote ako jedinca. Dlhodobo to môže mať za následok stratu sebavedomia a sebaúcty.

Emocionálne vyčerpanie

Vzťah s toxickou osobou môže byť emocionálne náročný a vyčerpávajúci. Toxické osoby často hrajú na vaše emócie, vytvárajú konflikty a manipulujú vami, aby dosiahli svoje ciele. Toto neustále emocionálne napätie môže spôsobiť, že sa budete cítiť vyčerpaní a bez energie.

Zhoršenie fyzického zdravia

Stres a emocionálne vyčerpanie spôsobené toxickými vzťahmi môžu mať negatívny vplyv na vaše fyzické zdravie. Mnoho štúdií ukázalo, že chronický stres je spojený s mnohými zdravotnými problémami vrátane bolesti hlavy, srdcových chorôb, hypertenzie a oslabenia imunitného systému.

Pexels

Oslabenie schopnosti rozhodovať sa

Toxické osoby chcú mať kontrolu nad vaším životom a rozhodnutiami. Môžu vás presviedčať alebo manipulovať tak, aby ste robili to, čo oni chcú. Dlhodobo to môže oslabiť vašu schopnosť rozhodovať sa samostatne a naučiť sa dôverovať svojim inštinktom.

Zhoršenie sociálnych vzťahov

Toxické osoby vás môžu izolovať od ostatných ľudí vo vašom živote – rodiny, priateľov alebo kolegov. Môžu sa pokúsiť ovládnuť vaše sociálne interakcie a zasahovať do vašich vzťahov s inými ľuďmi. Toto môže mať za následok oslabenie či dokonca úplnú stratu dôležitých sociálnych väzieb.

Zhoršenie kariéry a profesijného rastu

Toxické osoby môžu mať negatívny vplyv na váš profesijný život tým, že odchyľujú vašu pozornosť od vašich cieľov, sabotujú vaše úspechy alebo vytvárajú konflikty v pracovnom prostredí. Tento negatívny vplyv môže spôsobiť stagnáciu alebo dokonca zhoršenie vašej kariéry.

Vytvorenie toxických vzorcov správania

Nakoniec, dlhodobý vzťah s toxickou osobou môže spôsobiť, že začnete preberať niektoré z jej negatívnych správaní a postojov. Toxické osoby majú tendenciu si hľadať obete so slabšími hranicami, čo môže viesť k tomu, že sa stávate sami toxickou osobou vo vzťahu k iným ľuďom.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov