Foto: pexels.com

Vekom sa dívame na okolitý svet cez inú optiku.

Možno máte pocit, že čím sú ľudia starší, tým sú nespokojnejší a hundrú na všetkých a všetko. Nedávna štúdia však tento všeobecne zaužívaný názor vyvracia. A nielen to. Tvrdí, že všetko je presne naopak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia publikovaná v magazíne Social Psychological and Personality Science ukázala, že čím sme starší, tým skôr sa vieme dívať na svet s nadhľadom a nebojíme sa z času na čas si nasadiť ružové okuliare. Ako tvrdí Ted Schwaba, autor štúdie, veda zaoberajúca sa zmenou vlastností človeka v procese starnutia je ešte v plienkach. Vieme, že čím sme starší, tým viac sa u nás rozvíja introvertná črta. A nielen to. Väčšina z nás sa stáva zodpovednejšími a sebavedomejšími, čo majú na svedomí životné situácie, ktoré z nás urobili vyzretejšieho človeka.

Starnutie nám pomáha dozrieť

V tejto zaujímavej štúdii sa vedci rozhodli skúmať úroveň optimizmu v priebehu siedmych rokov u 1 169 mexických rodičov vo veku od 26 do 71 rokov. Tí zažili celkovo 54 rôznych životných udalostí, ktoré mali aj pozitívny aj negatívny charakter. Podľa vedcov to bolo dôležité, pretože práve to, čo prežívame, z veľkej miery formuje náš pohľad na život.

Photo by Clint McKoy on Unsplash

Ukázalo sa, že u rodičov vo vekovej skupine od 26 do 55 rokov vzrástla úroveň optimizmu, pretože zažívali množstvo pozitívnych udalostí spojených s vývojom dieťaťa či kariérnym rastom. No zaujímavé bolo zistenie, že ani negatívne udalosti im neubrali na optimizme, aj pri ich prežívaní bola hladina vybudovaného optimizmu rovnaká.

Photo by Edward Cisneros on Unsplash

Príčina toho, prečo je to tak, môže byť rôzna. Môžeme predpokladať, že práve vekom už nevnímame pozitívne udalosti ako samozrejmosť, a preto si ich vieme viac vážiť. Na vlastnej koži zistíme, že sa nám nevyhnú ani rôzne krízy, ktoré však máme možnosť prekonať. Proces dozrievania či starnutia so sebou nemusí niesť len samé negatíva. Môže byť aj pozitívnou skúsenosťou, pomocou ktorej môžeme spoznať samých seba. A to je na nezaplatenie.

psypost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov