To, že sú tichí neznamená, že ich nečakajú veľké veci.

Viete o tom, že medzi najúspešnejšími ľudmi sveta nájdeme veľké množstvo introvertov? Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk či J.K. Rowling – to je len malá vzorka ľudí, ktorá vďačí za svoje obrovské úspechy práve svojej introvertnej povahe. Čo majú títo ľudia spoločné? 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Rutina je pre nich posvätnou záležitosťou

Pre niektorých ľudí je slovko “rutina” hotovým strašiakom. Predstavujú si pod ňou jeden nudný a dookola sa opakujúci sled udalostí, ktorý nemôže priniesť nič nové a je únavný. Pre introvertov je však rutina niečím celkom iným.

Rutina je pre nich jedným z ich hlavných kľúčov k úspechu. Introverti totiž vedia, že rutina je skvelým nástrojom na dosiahnutie čohokoľvek a vôbec ju neberú ako niečo “otravné”. Práve naopak, introverti ju milujú.

Hovorí vám napríklad niečo meno Haruki Murakami? Ide o významného japonského autora románov a poviedok. Je to introvert a veľakrát sa priznal k tomu, že za svoje obrovské úspechy vďačí práve rutine. Každý jeden deň vstal o 4 ráno a pracoval presne 6 hodín. Potom išiel behať a plávať a večer trávil čas s rodinou, počúvaním hudby a čítaním. Do postele išiel presne o deviatej večer. Nuda? Nie, jeho tajomstvo úspechu.

#2 Sú veľmi vytrvalí

V dnešnej dobe chce väčšina ľudí všetko a hneď. Introverti sú však iní. Sú orientovaní na dlhodobé ciele, čo je pri dosiahnutí úspechu takmer v akejkoľvek oblasti priam kľúčové. Umenie vytrvalosti majú ovládnuté naozaj dokonale a len tak pre niečo sa nevzdajú.

Skvelým príkladom je napríklad jedna z najslávnejších introvertiek vôbec, “literárna mama” Harryho Potter, J.K. Rowling. Rôzne vydavateľstvá ju s príbehom mladého čarodejníka odmietli nespočetne veľakrát, no ona sa nevzdávala. Keď po niekoľkých rokoch dostala od jediného vydavateľstva kladnú odpoveď, vedela, že jej vytrvalosť priniesla vytúžené ovocie.

#3 Milujú prírodu a dlhé prechádzky osamote

Audrey Hepburn netreba nikomu predstavovať. Vedeli ste však, že aj táto famózna herečka bola introvertkou?Ako sa sama vyjadrila, dlhé prechádzky boli tým, čo ju pri svetle reflektorov držalo nažive.

Keď práve Audrey nebola na pľaci, užívala si dlhé prechádzky v prírode so svojimi psami. Ticho, samota a okolitá príroda ju vždy dobili takou energiou, ktorú jej nedokázalo dať nič iné.

#4 Postavia sa za to, v čo veria

Áno, introverti milujú ticho. No keď s niečím nesúhlasia, nemajú problém vysloviť to, a to poriadne nahlas. To, že sú ticho, je totiž len ich voľbou.

Hovorí vám niečo meno Rosa Parksová? Ide presne o tú ženu, ktorá sa v Amerike počas jazdy autobusom postavila proti segregácii černochov. To, čo sa vďaka Martinovi Lutherovi Kingovi dialo ďalej, už všetci vieme. Rosa sa stala aktivistkou a bojovníčkou za ľudské práva, ktorá sa pravdu nebála povedať poriadne nahlas a bez servítky. To však nič nemení na fakte, že v súkromí bola veľmi rezervovanou a tichou introvertkou.

#5 Dokážu sa spojiť s ľuďmi, ktorí v nich veria

Dosiahnuť úspech bez podpory najbližších síce samozrejme nie je nemožné, no ak máte po svojom boku aspoň jedinú osobu, ktorá vo vás verí, je to určite jednoduchšie. Skutočným umením je však ignorovať neprajníkov.

K najznámejším introvertom patrí nepochybne aj bývalý prezident USA, Barack Obama. Ako sa sám vyjadril, takmer každý má v okruhu svojich známych niekoho, kto mu nedopraje nič dobré. Vždy tu budú ľudia, ktorí vás budú len kritizovať a podkopávať vám nohy. Dôležité je však zamerať sa na tých, ktorý váš potenciál vidia a podporujú vás.

Jedným z rozdielov medzi introvertmi a extrovertmi je aj to, že extroverti sa veľakrát snažia o to, aby boli obľúbení, uznávaní a aby mali s každým dobré vzťahy. Introvertom však na týchto veciach príliš nezáleží. Skutočnú dôležitosť pripisujú len veľmi úzkej skupine ľudí v ich bezprostrednom okolí.

#6 Pôsobia rezervovane, no vo vnútri sú naozaj dobrosrdeční

Áno, je pravda, že intorvertov necharakterizuje práve vysoký záujem o spoločnosť a o ľudí vôkol nich. Práve preto ich mnohí veľakrát považujú za rezervovaných či chladných. Je pravdou, že takto môžu pôsobiť, no ak si vás pripustia k telu, zistíte, aké veľké je ich srdce.

Potvrdila to aj COO Facebooku, Sheryl Sandberg. Tá sa pre New York Times o svojom  kolegovi vyjadrila takto: “Je hanblivý a introvertný, ľudia ho veľakrát nepovažujú za príliš milého. Pravdou však je, že vo svojom vnútri je veľmi dobrosrdečný.”

#7 Nechávajú slobodu dieťaťu, ktoré v nich žije

Každý v nás má v sebe navždy kúsok dieťaťa. Niektorí ľudia však jeho existenciu popierajú, prípadne sa ho snažia úplne “zabiť”. To však nie je prípad introvertov. Práve toto večné dieťa žijúce v ich duši je pre nich zdrojom nekonečnej inšpirácie, kreativity a zvedavosti.

Inak na tom nie je ani ďalší úspešný introvert, zakladateľ štúdia Ghibli, Haya Miyazaki. Tento muž vytvára filmy, ktoré kombinujú prvok detského zázraku s vyspelým porozumením zla. Svojím jedinečným pohľadom na svet chce poukázať na to, že zlo a temnota sú síce prítomné všade, no nádej a dobro sú vždy silnejšie.

Pozri aj: Na svete existujú 4 typy introvertov. Ktorým z nich ste vy?

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov