Foto: Unsplash

Monofóbia je v dnešnej spoločnosti veľmi častá.

Monofóbia, známa aj ako strach zo samoty alebo izolácie, je druh úzkosti, ktorý sa prejavuje v nepríjemnom pocite alebo strachu z bytia samého. Tento strach môže byť tak intenzívny, že osoba trpiaca monofóbiou sa môže cítiť úplne paralyzovaná a neschopná vykonávať bežné činnosti bez prítomnosti iných ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto fóbii napísal aj portál Your Tango.

Ako sa prejavuje monofóbia?

Príznaky monofóbie sa môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi, ale zvyčajne zahŕňajú:

1. Neustále hľadanie spoločnosti: Osoby trpiace monofóbiou majú tendenciu neustále hľadať spoločnosť iných ľudí, aby sa vyhli pocitu samoty.

2. Zvýšená úzkosť pri odluke od blízkych: Monofóbne osoby môžu zažívať zvýš úzkosť, keď sú oddelené od svojich blízkych alebo keď sú nútené byť samy.

3. Vyvarovanie sa situáciám, ktoré by mohli viesť k samote: Osoby trpiace monofóbiou sa často vyhýbajú situáciám, ktoré by mohli viesť k samote, ako napríklad cestovanie, navštevovanie nových miest alebo účasť na aktivitách, ktoré zahŕňajú oddelenie od ostatných.

4. Závislosť na iných: Monofóbne osoby sa môžu stať veľmi závislými na iných ľuďoch, čo môže viesť k problémom vo vzťahoch a so sebavedomím.

5. Fyzické príznaky: Monofóbia môže spôsobiť aj fyzické príznaky, ako sú búšenie srdca, dýchavičnosť, potenie alebo závraty, keď je osoba sama.

Unsplash

Ako sa vyrovnať s monofóbiou?

1. Poznajte svoj strach: Prvým krokom k zvládnutiu monofóbie je pochopiť, čoho presne sa bojíte. Je to strach zo samoty, strach zo závislosti na iných alebo strach zo zlyhania? Identifikácia konkrétneho strachu vám môže pomôcť pri hľadaní riešení.

2. Postupne sa vystavujte samote: Ako pri akomkoľvek strachu alebo fóbii, postupné vystavovanie sa situácii, ktorej sa bojíte, môže pomôcť zmierniť úzkosť. Začnite tráviť krátke obdobia času osamote a postupne zvyšujte dĺžku týchto období.

3. Rozvíjajte svoju samostatnosť: Naučte sa, ako byť nezávislý a sebestačný vo svojom živote. Toto môže zahŕňať rozvoj praktických zručností, ako aj emocionálnu sebavedomosť a schopnosť zvládať stres.

4. Budujte silné sociálne väzby: Udržujte si blízke vzťahy s rodinou a priateľmi a rozvíjajte nové sociálne kontakty. Silné sociálne väzby vám môžu pomôcť cítiť sa menej izolovaný a zároveň zlepšiť vaše sebavedomie.

5. Hľadajte odbornú pomoc: Ak sa vám zdá, že váš strach zo samoty je priveľkou prekážkou vo vašom živote, môže byť užitočné hľadať odbornú pomoc od psychológa alebo terapeuta, ktorý sa špecializuje na liečbu úzkostných porúch.

Monofóbia je reálny a vážny problém, ktorý môže ovplyvniť kvalitu života jednotlivca. Uvedomením si príznakov a zvládnutím tohto strachu môžete prekonať monofóbiu a začať žiť plnohodnotný život bez obmedzení.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov