Foto: Unsplash

Nie každý vzťah je šťastný...

Vzťahy sú zložité a niekedy je ťažké rozpoznať, či sme skutočne šťastní, alebo už len prežívame zo zvyku. Ak vám je povedomých týchto 9 vecí, možno ste uviazli v nešťastnom vzťahu, v ktorom len trpíte.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké znaky ide? Niektoré z nich popísal aj portál Your Tango.

Bojíte sa byť sami

Strach zo samoty je silný motivačný faktor, ktorý nás môže držať v nešťastných vzťahoch. Máte pocit, že radšej zostanete s niekým, koho nemilujete alebo s kým nie ste spokojní, len aby ste nemuseli čeliť samote? Ak áno, možno je čas zamyslieť sa nad tým, či váš vzťah stojí za to.

Zostávate pre deti

Mnoho ľudí zostáva v nešťastných vzťahoch kvôli deťom. Aj keď je dôležité zabezpečiť stabilné prostredie pre vaše deti, musíte si uvedomiť, že aj ony cítia napätie a negatívnu energiu vo vašom vzťahu. Je lepšie ukázať im, ako byť šťastný a zdravý jednotlivec, než ich vystavovať neustálemu konfliktu a nešťastiu.

Zvyk je silný

Ľudia sú „zvykové bytosti“ a často zostávame v nešťastných vzťahoch len preto, že sme si na nich zvykli. Ak ste spolu už dlhú dobu, môže byť ťažké si predstaviť život bez vášho partnera. Avšak, ak vám váš vzťah neposkytuje šťastie a spokojnosť, možno je čas na zmenu.

Finančná závislosť

Peniaze sú často dôvodom, prečo ľudia zostávajú v nešťastných vzťahoch. Ak ste finančne závislí od svojho partnera, môže byť ťažké nájsť odvahu opustiť ho. Skúste sa zamyslieť nad tým, či by ste boli ochotní obetovať svoje šťastie kvôli finančnej istote.

Unsplash

Strach zo zmeny

Zmena je nevyhnutnou súčasťou života, ale mnohí ľudia sa jej boja. Možno sa bojíte, čo prinesie budúcnosť bez vášho partnera alebo ako sa zmení váš život, keď opustíte nešťastný vzťah. Je dôležité si uvedomiť, že zmena môže byť pozitívna a môže priniesť nové príležitosti.

Nízke sebavedomie

Niekedy zostávame v nešťastných vzťahoch, pretože si myslíme, že si nezaslúžime lepšie. Ak máte nízke sebavedomie, môže byť ťažké uveriť, že si zaslúžite šťastný a plnohodnotný vzťah. Pracujte na svojom sebavedomí a uvidíte, ako sa zlepší aj váš vzťah.

Spoločné investície

Mnoho párov zostáva spolu kvôli spoločným investíciám, ako sú domy, autá alebo podniky. Aj keď je dôležité brať do úvahy finančné dôsledky rozchodu, nemali by ste obetovať svoje šťastie kvôli materiálnym veciam.

Strach zo zlyhania

Niekedy sa bojíme priznať, že náš vzťah nefunguje, pretože nechceme pripustiť zlyhanie. Avšak, ak ste urobili všetko pre to, aby váš vzťah fungoval a stále nie ste šťastní, možno je čas priznať si, že ste sa pokúsili a teraz je čas ísť ďalej.

Spoločenský tlak

Spoločnosť nás často tlačí do toho, aby sme zostali v nešťastných vzťahoch. Možno sa obávate, čo si o vás pomyslia vaši priatelia alebo rodina, ak sa rozhodnete rozísť. Je dôležité si uvedomiť, že váš život je váš a vy máte právo rozhodnúť sa, čo je pre vás najlepšie.

Ak vám je týchto 9 vecí povedomých, možno ste uviazli v nešťastnom vzťahu. Zamyslite sa nad tým, či sú tieto dôvody dostatočne silné na to, aby ste obetovali svoje šťastie a spokojnosť. Ak nie, možno je čas urobiť zmenu a nájsť si cestu k šťastnejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov