Máte ho aj vy?

Tejto chyby sa dopúšťame takmer všetci – a to bez toho, aby sme vedeli, aké škody nám môže narobiť. Vedci totiž zistili, vďaka ktorému zlozvyku vyzeráme pri písaní formálnych emailov ako neschopní a nekompetentní ľudia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Používame ich všetci. Niekedy nimi dokonca spestríme aj mail, ktorý je pracovný, alebo nejaký oficiálny mail, ktorý by mal pôsobiť formálne. Určite ste už predsa niekedy aj v týchto prípadoch použili smajlíka.

Áno, sú to práve smajlíci, alebo emoji, ktorých použitím získame imidž “neschopákov”. To aspoň tvrdí jedna nová štúdia.

Jej autorka, Dr. Ella Glikson, hovorí: “Naša štúdia sa ako prvá zaoberala tým, ako pôsobia smajlíkovia v pracovných alebo vo formálnych emailoch. Jej zistenia sú však nesporné. Jednoznačne sa preukázalo, že ak použijete smajlíkov v týchto druhoch emailu, ľudia vás nebudú vnímať ako milších, práve naopak. Budú vás vnímať ako nekompetentných.” 

pixabay.com

Štúdia skúmala celkovo 549 ľudí z celkovo až 29 rôznych krajín. Zistila, že ak sa na vás niekto usmeje počas osobného kontaktu, ako napr. predavačka v obchode, bankár v banke či pracovníčka zákazníckeho centra, začneme mať pocit, že táto osoba kompetentná je, a že svoju prácu vykonáva dobre. Ak však použijeme “virtuálny úsmev”, teda smajlíka, v ľuďoch vzbudíme presne opačný dojem.

Autori štúdie zistili aj to, že ak smajlíka vo svojom formálnom či pracovnom maily použijete, ľudia vás nielenže budú považovať za menej schopných, v mnohých prípadoch s vami dokonca budú zdieľať menej informácií. Ako sa ukázalo, odpovede na maily, ktoré smajlíka neobsahovali, boli oveľa podrobnejšie a obsahovali viac dôležitých informácií, než maily, ktoré boli odpoveďou na správu s použitím smajlíka.

pixabay.com

Ako dodáva autorka štúdie na záver: “Ľudia majú tendenciu predpokladať, že virtuálny úsmev dokáže nahradiť ten skutočný. Vôbec to však nie je pravda. Používaniu smajlíkov sa teda radšej vyhnite, minimálne pri počiatočnej komunikácii. Ak sa s niekým poznáte osobne alebo spolu komunikujete častejšie, ich použitie môžete zvážiť. Ak však ide o úvodnú interakciu, radšej sa ich zdržte, a to bez ohľadu na váš vek či pohlavie.”

Pozri aj: S týmito 7 tipmi už trápne ticho nezažijete. Vďaka nim sa stanete majstrom komunikácie

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov