Možno to znie bizarne, no aj na to, ako podať kritiku, existuje istý matematický vzorec.

Je prirodzené, že kritika sa nepočúva dobre nikomu z nás. Ak je konštruktívna a týka sa napríklad práce, dokážeme ju spracovať a môže nám dokonca pomôcť. Čo však kritika od nášho životného partnera? Tá sa nepočúva dobre za žiadnych okolností…

Článok pokračuje pod videom ↓

Problematika kritiky je veľmi citlivou témou. Veľmi dôkladne sa jej venoval psychológ Marcial Francisco Losada, ktorý sa však venoval predovšetkým podnikateľským skupinám. Psychológ John Gottman si však všimol, že niektoré z jeho zistení by sa dali aplikovať aj do oblasti vzťahov.

Rozhodol sa tak analyzovať viac ako 3 000 zosobášených párov. Celý rozsiahly výskum trval viac ako 40 rokov, no vo svojom závere prinieseol vytúžené ovocie. Gottmanovi sa totiž podarilo sformulovať istý vzorec. tzv. Losadovo pravidlo, vďaka ktorému dokázal rozvod predpovedať s 90%-nou presnosťou.

Losadovo pravidlo

Princíp tohto pravidla je v podstate jednoduchý. V skratke ide o to, aby boli negatívne a pozitívne zážitky daného páru v istom pomere.

Prečo je to také dôležité? Pozrite si tento obrázok.

brightside.me

Možno sa nad ním pousmejete, no keď sa nad ním zamyslíte, nepripomína vám niektoré vzťahy? Predstavme si, že vietor, ktorý fúka do plachiet, je chvála a kritika je kormidlo. Bude sa loď pohybovať správnym smerom, ak bude viac kritiky, než chvály? Samozrejme, že nie. Bez ohľadu na to, ako veľmi budete kormidlom krútiť, bez vetra sa ďaleko nedostanete.

Teraz sa pozrime na druhý obrázok.

brightside.me

Je to o ničo lepšie? No, ako sa to vezme… Veľakrát sa totiž snažíme oklamať nielen našich partnerov, ale aj samých seba. Nasadíme si ružové okuliare a dobrovoľne prehliadame všetky nedostatky a chyby partnera.

Však tá nevera sa stala len raz. Však to bola len milosrdná lož. Však nemusí byť vždy len po našom. Však to bola len jedna facka. Však, však, však… Na obrázku vidíte, ako “kapitána” všetko to prehliadanie problémov opantalo. Loď sa rúti rovno do skaly. Tak, ako naše vzťahy, keď je tá chvála až slepá a je jej priveľa.

A čo tretí obrázok?

brightside.me

Tak konečne to vyzerá dobre, nie? Konečne si teda môžeme prezradiť “záhadný” Losadov vzorec. Hovorí, že vyváženie pozitív a negatív vo vzťahu by malo vyzerať nasledovne:

3 chvály na 1 kritiku.

Toto je podľa výsledkov 40 ročnej Gottmanovej štúdie minimálny pomer na to, aby fungoval nielen váš partnerský vzťah, ale aj vzťah s rodinou či vzťahy s kolegami. Avšak pozor, maximálne by to malo byť 7 chvál či pozitív na 1 kritiku. Ak to bude viac, situácia bude podobná, ako pri lodi smerujúcej priamo do skaly.

Ako by to malo vyzerať v praxi?

brightside.me

Bez pozitívneho postoja a ochoty pristúpiť na kompromisy sa rozpadne každý jeden vzťah. Skôr či neskôr (asi však skôr) sa ale rozpadne aj vtedy, keď v ňom chýba konštruktívna kritika a vyznačuje sa úplnou absenciou negativity.

Niektorí predsa možno viete, aké otravné, priam až neznesiteľné je mať partnera, ktorý popiera existenciu akéhokoľvek problému. Nezabúdajte preto: 3 chvály, 1 kritika. Ak zvládnete tento pomer udržiavať, váš vzťah môže potrvať hoci aj navždy.

Pozri aj: Podľa psychológov existujú len 4 druhy vzťahov. V ktorom z nich sa nachádzate vy a akú má trvácnosť?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov