Ak ju totiž raz vpustíte dnu, len tak ľahko sa jej nezbavíte.

Poznáte to. Keď sa niečo kazí, tak všetko na kopu – aby ste toho náhodou nemali málo. Problémy, starosti a nepríjemnosti sa kopia a vy jedného dňa stratíte chuť vôbec sa pokúšať bojovať s nimi. Ostanete bezradní, nečinní, znechutení a smutní. To vám už na dvere klope depresia. Čo však v takýchto prípadoch robiť, aby sa ani náhodou nedostala dnu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tancujte

Áno, my vieme. Táto rada vám príde ako absolútne absurdná. Cítite sa predsa pod psa, najradšej by ste zaliezli pod deku a vyliezli spod nej tak o pár mesiacov, kedy už bude po všetkom. Pravdou však, je že nič vám do tela nevyplaví viac endorfínov, než tanec.

Nemusíte byť profesionálom a nemusíte ani ísť na preplnenú diskotéku. Len si pustite svoju obľúbenú hudbu, precíťte jej rytmus a tancujte. Uvidíte, že po pár minútach vám to príde ako niečo úplne prirodzené.

Unsplash.com/Matthew Henry

Cvičte

Cvičenie spraví s vaším telom zázraky nielen po tej fyzickej stránke, ale aj po psychickej. A to minimálne v rovnakej, ak nie v ešte väčšej miere. Cvičenie taktiež do vášho tela vyplaví obrovské množstvo endorfínov, vďaka ktorým sa vám aspoň dočasne uľaví.

Napriek tomu, že úľava nemusí trvať celé hodiny, môže vás zachrániť. Práve s čistou hlavou totiž možno prídete na nejaké riešenie, ktoré by vám nenapadlo, keby ste sa utápali vo svojom žiali.

Cestujte

Nemusíte odísť na 3-týždňovú luxusnú dovolenku do nejakej exotickej krajiny. Dôležité je len to, aby ste si dopriali pocit objaviť niečo nové a aspoň na chvíľu ste presmerovali svoje myšlienky niekam inam.

Spoznávajte a cestujte – samozrejme v rámci svojich časových a finančných možností. To, aké je to oslobodzujúce, vás možno veľmi milo prekvapí.

Foto: Unsplash.com/Atlas Green

Zmeňte svoj životný štýl

Naozaj rázne. Bezcitne zo svojho života vyhoďte všetko, o čom viete, že si tým škodíte. Je to len o dôvod naviac, aby ste si niečo vyčítali.

Začnite jesť dravo, začnite cvičiť, medituje. Pocit, že robíte niečo pre seba, a že sa o svoje telo i o svoju myseľ staráte, vám vnesie na mnoho vecí úplne iný pohľad.

Robte niečo, čo vám robí radosť

Čo by vám spravilo radosť, no dlho to už odkladáte? Chcete sa zapísať na nejaký kurz? Alebo si chcete niečo kúpiť? S niekým sa stretnúť? Urovnať nejaký konflikt?

Urobte to a dajte do toho všetko. Neobmedzujte sa a doprajte si ten pocit šťastia, ktorý vám prinesie to, ak spravíte niečo, čo ste možno už mesiace či dokonca roky odkladali. Nech za to už dáte čokoľvek, určite to bude stáť zato.

Pozri aj: Týchto 10+ mrazivých fotografií vám dokáže, že depresia nemá žiadnu tvár

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov