Foto: Pexels

Utečte, kým nie je neskoro.

Láska je slepá, a to niekedy doslova. Vo vzťahu sa môžeme stať tak zaslepení láskou, že si ani neuvedomíme, že náš partner vykazuje znaky agresívneho správania. Je dôležité poznať tieto varovné signály a naučiť sa ich rozpoznávať, aby sme mohli urobiť správne rozhodnutie, prípadne sa vyhnúť nebezpečnej situácii.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na 10 varovných signálov, ktoré naznačujú, že váš partner má sklony k agresívnemu správaniu. Niektoré z nich popísal aj portál Your Tango.

Varovné signály, že niekto je tyran

1. Extrémna žiarlivosť: Prvým a najjasnejším varovným signálom je extrémna žiarlivosť. Ak váš partner neustále kontroluje vaše správy, volania alebo sociálne médiá a pýta sa na každú osobu, s ktorou komunikujete, môže to byť znakom nezdravej žiarlivosti. Tento druh správania môže rýchlo eskalovať do kontroly a agresivity.

2. Verbálna agresia: Ak váš partner často používa urážky, ponižuje vás alebo sa na vás kričí, môže to byť znakom agresívneho správania. Verbálna agresia je často predzvesťou fyzického násilia, preto je dôležité brať ju vážne.

3. Rýchle zmeny nálad: Ak si všimnete, že váš partner má rýchle a nevysvetliteľné zmeny nálad, môže to byť znakom emocionálnej nestability. Tento druh správania môže byť nepredvídateľný a ťažko zvládnuteľný, čo môže viesť k agresii.

4. Izolácia od priateľov a rodiny: Niekedy môže agresívny partner skúsiť izolovať svoju obeť od ostatných ľudí, aby ju lepšie ovládal. Ak váš partner zabraňuje tomu, aby ste trávili čas s priateľmi alebo rodinou, alebo vás dokonca obviňuje z toho, že ich uprednostňujete pred ním, môže to byť varovný signál.

5. Minulé problémy s agresiou: Ak váš partner otvorene hovorí o svojej minulosti plnej konfliktov a agresívneho správania, mali by ste byť opatrní. Osoby, ktoré majú históriu agresívneho správania, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú agresívni aj v budúcnosti.

Pexels

6. Zneužívanie alkoholu alebo drog: Nadmerné užívanie alkoholu alebo drog môže byť spojené s agresivitou a násilím. Ak váš partner často konzumuje tieto látky a jeho správanie sa zhoršuje, mali by ste si dávať pozor.

7. Hrozby a zastrašovanie: Ak váš partner hrozí fyzickým násilím alebo vás zastrašuje, je to jasný znak agresívneho správania. Nikto by nemal tolerovať takéto správanie.

8. Fyzické násilie: Ak váš partner začne používať fyzické násilie, je to najjasnejší varovný signál, že má sklony k agresívnemu správaniu. Fyzické násilie je neprijateľné a mali by ste okamžite hľadať pomoc.

9. Kontrola financií: Agresívny partner môže skúsiť kontrolovať vaše financie ako spôsob, ako vás ovládať. Ak váš partner kontroluje vaše peniaze, odmieta vám prístup k spoločnému účtu alebo vás znevažuje za vaše finančné rozhodnutia, môže to byť ďalší varovný signál.

10. Ignorovanie vašich pocitov a potrieb: Ak váš partner neustále ignoruje vaše pocity a potreby, môže to byť znakom emocionálneho zneužívania. Tento druh správania môže viesť k agresii, pretože sa cítite bezmocní a ovládaní.

Keď spoznáte tieto varovné signály, je dôležité konať. Hovorte s dôveryhodnou osobou, poraďte sa s odborníkom alebo vyhľadajte pomoc od organizácií poskytujúcich podporu obetiam domáceho násilia. Nikto by nemal trpieť agresívnym správaním vo vzťahu, a čím skôr odídete, tým lepšie šance máte na zdravý a šťastný život.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov