Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Tento pocit vám spoľahlivo prezradí, či ste vyhoreli alebo nie.

Vyhorieť v pracovnej oblasti nie je nič príjemné. Zrazu stratíte akúkoľvek motiváciu, nemáte žiadne ambície, a prudko klesá aj vaša produktivita. Následne to samozrejme ovplyvňuje aj všetky ostatné oblasti vášho života, a môže to dokonca prerásť aj v oveľa závažnejšie psychické problémy. To najlepšie, čo pre seba môžete spraviť, je preto zachytiť vyhorenie ešte v jeho zárodku.

Článok pokračuje pod videom ↓

A práve v jeho počiatočných štádiách je podľa portálu HuffPost badateľné toto jedno znamenie. Nachádzate sa v ňom aj vy?

Možno vás to prekvapí, ale psychológovia sa zhodujú v tom, že jedným zo znamení, že ste vyhoreli, je to, že žijete len pre víkendy.

Svojimi slovami to potvrdzuje aj psychológ Ryan Howes, ktorý tvrdí nasledovné: “Keď ľudia hovoria: nenávidím pondelky, alebo konečne piatok, sú to drobné, ale jasné znamenia toho, že vyhoreli. Za ich slovami sa totiž skrýva to, že sú nespokojní s 80 % svojho života, teda so všetkými dňami mimo víkendu.”

Photo by Engin Akyurt from Pexels

Toto je však veľký problém, nakoľko ak tento stav pretrváva dlhodobo, vyhorenie môže prerásť dokonca do úzkostí či depresie. Samozrejme záleží aj na tom, čo je príčinou vášho vyhorenia. Ak je to len neúmerný nárast práce, o ktorom však viete, že je len dočasný, možno predpokladať, že negatívne pocity zmiznú spolu so situáciou, ktorá ich spôsobila.

Ak sú však príčinou iné faktory, ako napríklad nepríjemný šéf, nereálne termíny či kolegovia, s ktorými si nerozumiete, musíte zvážiť, či zotrvanie v tejto práci stojí za to, čo sa deje s vaším duševným zdravím, ktoré by malo byť na prvom mieste. 

Psychológovia tiež radia, že ak si myslíte, že ide o niečo, čo by sa dalo zmeniť, prípadne o niečo dočasné, môžete skúsiť preniesť si kúsok víkendu aj do pracovného týždňa. Niekedy pritom stačí taká maličkosť, ako dohodnúť si raňajky s niekým mimo vášho pracovného kolektívu, či zájsť počas obednej pauzy do vášho obľúbeného kníhkupectva, a podobne. 

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov