Stretli ste sa už niekedy s týmto výrazom?

Toto slovo vám pravdepodobne nič nehovorí. Jeho obsah vám však neznámy určite nebude. V tomto článku sa dozviete, čo to izolofília vlastne je, aké pocity sa s ňou spájajú a či sa vyskytuje naozaj len u introvertov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je to izolofília?

Za týmto záludným názvom sa skrýva tendencia uprednostňovať samotu. Ak teda svoj voľný čas najradšej trávite osamote a samota vám dobíja baterky, do skupiny ľudí s izolofíliou patríte aj vy.

Nejde samozrejme o žiadnu “poruchu” či “chorobu”. Ľudia s izolofíliou sú jednoducho len radi, keď môžu byť sami. Čím častejšie, tým lepšie. Vyhýbajú sa spoločenským udalostiam a nemajú problém sami sa vybrať do reštaurácie, do kaviarne či na dovolenku.

Prepojenie s introverziou

Samozrejme, izolofília sa najčastejšie vyskytuje u introvertov. Práve introverti sú predsa charakterizovaní ako tichšie a rezervovanejšie osobnosti, ktoré sa cítia pohodlnejšie osamote. Stretnutia s inými ľuďmi a široká spoločnosť pre nich môžu byť zdrojom stresu, úzkosti či nepohodlia. Introvertov sociálne interakcie vyčerpávajú.

pexels.com

Medzi izolofíliou a introverziou však je rozdiel. Ten zásadný spočíva v tom, že zatiaľčo každý introvert sa z času na čas rád zúčastní nejakého spoločenského podujatia (aj keď po chvíli z neho odíde), človek s izolofíliou tak nespraví, pokiaľ to nie je vyslovene nevyhnutné.

Izolofília v modernom svete

V modernom svete, v ktorom sa socializácia kvôli sociálnym médiám a rôznym iným online vymoženostiam posunula na úplne iný level, sa stala “samota” pre niektorých ľudí úplne cudzím a nepochopiteľným pojmom.

Ako však hovoria samotní psychológovia a iní odborníci, aktívna samota nám umožňuje ponoriť sa do seba, usporiadať si svoje myšlienky, lepšie sa prispôsobiť zmenám, či byť tvorivejším človekom. Samota nám jednoducho poskytuje priestor na odpočinok.

Samozrejme, nie všetci neustály tlak na socializáciu zvládajú. Niektorí ľudia toho času pre seba jednoducho potrebujú viac. A práve vďaka nim vznikol pojem izolofília, na ktorej nie je naozaj nič zlé.

Pozri aj: „Anhedóniou“ trpí čoraz viac ľudí a možno medzi nich patríte aj vy. Viete, čo toto pomenovanie označuje?

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov