Foto: unsplash

Zistite v akom vzťahu sa nachádzate vy.

V každom vzťahu existujú rôzne etapy a konkrétne ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Portál Your Tango uvádza, že v každom vzťahu je nevyhnutných 5 až 7 etáp, vrátane vášnivej lásky, objavovania nových vecí, odhodlania, bojov o moc, stability a rastu, romantickej lásky, krízy a zotavenia. Ako ale zistiť, čo je pre vás správne? Najskôr musíte pochopiť, v akom vzťahu sa nachádzate.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké 3 typy vzťahov existujú?

Existujú 3 typy vzťahov a každý z nich ovplyvňuje to, ako sa navzájom milujete, a tiež ako milujete samých seba: tradičné vzťahy, vedomé vzťahy a transcendentné vzťahy. Každý druh lásky je špecifický. To znamená, že každý človek slúži svojmu vlastnému účelu. Pozrite sa, ako vyzerajú jednotlivé typy vzťahov a skúste si položiť otázku, v akom vzťahu by ste chceli byť vy.

Foto: Unsplash/Annette Sousa

#1 Tradičné vzťahy

Toto je najznámejšia dynamika, ktorú nájdete v tradičných manželstvách a vzťahoch. V tomto vzťahu sa ľudia zameriavajú skôr na spoločné záujmy a hodnoty, než na osobný rast.

V tradičných vzťahoch žiadna osoba nevykoná potrebnú psychologickú alebo duchovnú očistu, ktorá jej pomôže spojiť sa s tým druhým alebo so sebou samým. To znamená, že sa pár spája skôr na osobnostnej úrovni. Emočná stránka vzťahu viac-menej absentuje. Každý jedinec sa v tomto vzťahu zameriava na to, aby upokojil svoje vlastné potreby, čo bráni formovaniu vzájomného vzťahu.

pexels.com

Výsledkom je, že tieto vzťahy často stagnujú a dochádza v nich k bojom o moc. Aby partneri v tradičných vzťahoch zostali spolu, vyhýbajú sa kľúčovým problémom a predstierajú, že neexistujú. Mnoho párov sa v takomto vzťahu cíti bezpečne. Dáva im všetko, čo kedy chceli a potrebovali. Dokážu na tejto úrovni fungovať navždy. Tieto páry prirodzene nepostúpia do ďalších dvoch úrovní vzťahu. Skončia iba vtedy, ak sa jeden partner rozhodne vydať svojou vlastnou cestou.

#2 Vedomé vzťahy

Ak sa spoja dve spriaznené duše, vznikne vedomý vzťah. Spriaznené duše sú tí ľudia, ktorí sa nachádzajú na rovnakej duševnej úrovni. Aj keď mnohí hľadajú svoju spriaznenú dušu, požiadavkou pre takýto druh vzťahu je, že obaja ľudia musia pred svojím stretnutím vykonať určitú duchovnú a psychologickú očistu, aby sa mohli spojiť.

Vo vedomých vzťahoch sa pozornosť zameriava na duchovný a emocionálny rast, a to ako jednotlivcov, tak aj dvojice. Tí, ktorí majú vedomé vzťahy sa snažia prekročiť fyzickú úroveň, aby sa spojili aj po emocionálnej stránke. Pri aktívnom spoločnom riešení problémov sa tieto vedomé páry dokážu o seba oprieť a a naplno si dôverujú.

pexels.com

Jednou z najväčších výziev tohto vzťahu je, že prechádzajú z “ja“ vzťahu do vzťahu “my“. Ľudia sa musia učiť pracovať nielen na svojich vlastných individuálnych problémoch, ale aj na vzťahu ako celku. Ak k tomu dôjde, nastanú boje o moc.

Aj keď sú vedomé vzťahy hlboké, nemusia nevyhnutne trvať večne. Môžu skončiť, ak obaja partneri už nie sú schopní rásť spolu alebo jedna osoba nespĺňa základné potreby tej druhej. To, že ľudia sú vo vedomom vzťahu ešte neznamená, že automaticky plnia požiadavky tej druhej osoby. Dosiahnutie tejto úrovne je obrovským úspechom a môže viesť k trvalému dlhodobému vzťahu.

#3 Transcendentné vzťahy

Nie každý chce vytrvať a dosiahnuť túto úroveň tretieho typu vzťahu. Transcendentní partneri sa bezpodmienečne navzájom milujú. Sú v podstate strážcami duše toho druhého.

Foto: Unsplash/John Schnobrich

Partneri v tomto vzťahu si doslova osvojili umenie prevziať osobnú zodpovednosť za toho druhého, a tak si vytvárajú svoju vlastnú identitu, emočnú stabilitu a šťastie. Nemajú strach z toho, že by toho druhého stratili, pretože sa bezpodmienečne milujú.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov