Foto: Photo by TOPHEE MARQUEZ from Pexels

Cítili ste už niekedy niečo podobné?

Určite sa vám už neraz stalo, že ste prežívali nejakú emóciu alebo nejaký pocit, no nedokázali ste ich pomenovať slovami. V žiadnom jazyku totiž neexistuje pomenovanie na všetko. Pre tentokrát si však môžeme pomôcť francúzštinou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo teda znamená slovíčko ennui? Veľmi zjednodušene by sme ho mohli preložiť ako nuda, jeho význam je však oveľa hlbší a vysvetľuje ho aj portál Learning mind. Nejde totiž o “obyčajnú” nudu, kedy nemáme čo robiť, alebo kedy sa nám len jednoducho nič nechce. Ide o dlhodobé znudenie z vlastného života a zo všetkého, čo nás obklopuje.

Ak teda práve pociťujete ennui, ste nespokojní so svojím životom – či už s kariérou, so vzťahom, s priateľmi či s rodinou. Negatívne pocity vás však pohlcujú natoľko, že už vás viac nič neteší, preto je pocit ennui podobný depresii. Tiež sa totiž spája s celkovou apatiou a s neschopnosťou tešiť sa z niečoho, čo vám predtým robilo radosť.

Toto slovíčko sa však veľmi často spája aj so stavom ľudí z vyšších kruhov. Predstavte si nejakého veľmi bohatého človeka, ako sa z okna svojej vily pozerá na svoj obrovský pozemok a drahé autá, no napriek tomu cíti nešťastie a prázdnotu. Aj toto je ennui – nedostatok “hĺbky” v inak povrchnom živote. 

Photo by Andre Moura from Pexels

Tak ako so všetkým, samozrejme aj s týmto sa dá bojovať. Skvelým spôsobom je napríklad opäť sa niečím motivovať. Napíšte si zoznam 5 svojich najväčších snov a rozdeľte si ich na tie najmenšie kroky. Začnite sa k ich splneniu približovať krok za krokom, vďaka tomuto v niečom opäť nájdete zmysel.

Pomáha však aj to, keď si nájdete nejakú novú záľubu. Skúšajte, experimentujte, objavujte. Prísť na nové myšlienky vám príde naozaj vhod. 

A v neposlednom rade, v takejto situácii pomáha aj spísať si zoznam vecí, za ktoré ste vo svojom živote naozaj vďační. Znie to ako klišé, ale sila tejto aktivity, ktorá vám zaberie len pár minút, je naozaj obrovská. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov