Keď Dr. Somé, africký šaman z kmeňa Dagaba, vošiel do americkej psychiatrickej liečebne, neveril vlastným očiam. Západná kultúra pochopila psychické zmeny správania celkom inak, a podľa jeho slov, úplne nesprávne.

Narodenie liečiteľa. To sa s človekom deje, keď trpí psychickou chorobou. Podľa spirituálneho sveta šamanov nie je psychická choroba poruchou, ale práve naopak darom. V tele človeka totiž v takomto prípade prebieha psychospirituálna a duchovná kríza, ktorá predurčuje zrod liečiteľa v tele človeka. Aspoň to tvrdí Dr. Malidoma Patrice Somé zo západoafrického kmeňa Dagaba narodený v Burkine Faso, ktorý však dlhú čas svojho života prežil v materialistickom západnom svete priamo v USA. Ako vníma psychické choroby duchovný svet šamanov a prírodných náboženstiev?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dr. Malidoma Patrice Somé vyrastal v africkej krajine Burkina Faso. Narodil sa ako člen kmeňa (etnika) Dagaba, ktorý žije už celé stáročia v tejto oblasti. Ich chápanie sveta je celkom iné. Základom vnímania ich predkov boli prírodné náboženstvá a hlboký spirituálny a duchovný svet. Duševné choroby považujú do dobré správy z iného sveta. Ako hovorí Dr. Somé: „Duševné poruchy a zmeny správania každého druhu signalizujú skutočnosť, že sa dve zjavne nezlučiteľné energie stretli v jednom tele.“ Duševné poruchy sú len výsledkom toho, že človek nedostane pomoc pri vysporiadaní sa s prítomnosťou silnej spirituálnej energie v jeho tele.

pinterest.com

Keď Dr. Somé prišiel študovať  do USA v roku 1980, stretol sa s chápaním psychických porúch západným svetom po prvý raz. Jeho spolužiak na Univerzite bol totiž umiestnený do psychiatrickej liečebni potom, ako vykazoval príznaky „nervovej depresie“. Dr. Somé sa ho rozhodol navštíviť a to, čo v liečebni videl, mu vyrazilo dych. Syntetické lieky, samotky, zvieracie kazajky, kričiaci ľudia, mlčiaci ľudia alebo osoby, čo si len nezmyselne mrmlali sami pre seba. Výsledok západného sveta, ktorý zmeny správania u človeka pochopil celkom inak, ako ľudia z kmeňa Dagaba. Západný svet zastavil rodenie liečiteľov, nepomohol ľuďom obdarených vyššou mocou zvládnuť prítomnosť spirituálnej energie, čo viedlo k zničeniu človeka…

thedailybeast.com

Dr. Somé videl v liečebni okolo pacientov mnoho „bytostí“, ktoré dokážu vidieť len šamani a starší duchovní. Podľa jeho slov sa tieto bytosti snažia z tela „postihnutého“ človeka odstrániť účinky liečiv a aj samotná energia človeka sa pokúša o to isté. Výsledkom sú kričiaci ľudia žiadúci o pomoc. Dr. Somé musel z liečebne rýchlo odísť. V jeho svete sa takýmito prípadmi totiž jedná celkom inak. Starší duchovní a šamani pomáhajú postihnutému vysporiadať sa so spirituálnou energiou. Ak je pomoc úspešná, človek sa stáva akýmsi sprostredkovateľom medzi reálnym svetom a svetom duchovna.

youtube.com

„Západná kultúra ignoruje narodenie liečiteľov,“ hovorí Dr. Somé. Bytosti zo sveta duchovna majú teda stále väčšiu a intenzívnejšiu snahu upútať ich pozornosť, a preto táto energia „navštevuje“ stále viac a viac ľudí. Podľa jeho slov je práve zvýšená citlivosť a emócie akýmsi pozvaním pre tieto bytosti a energiu. Dr. Somé však hovorí aj o tom, že nie všetky druhy energie sú tu preto, aby ľudstvu pomáhali. Existujú aj negatívne druhy energie, ktoré šamani a vyšší duchovní dokážu identifikovať. V takomto prípade v ich svete prichádza o pokus eliminácie tejto energie v tele človeka. Proces a výsledok je podobný ako pri zrode liečiteľa a to, že človek viac „psychickou poruchou“ netrpí, ale dokáže v sebe energiu ovládať.

buzzghana.blogspot.sk

Alex – „blázon“ v USA, liečiteľ v Afrike

Aby Dr. Malidoma Patrice Somé preukázal svoju teóriu, rozhodol sa ju jednoducho otestovať. Jeho „vyvoleným“ sa stal len 18-ročný Alex, ktorý od 14 rokov trpel radom psychických problémov. Alex trpel halucináciami, ťažkými depresiami a pokúsil sa aj o samovraždu. Bol umiestnený v psychiatrickej liečebni, kde mu lekári podávali množstvá silných liekov. Nič však nepomáhalo a Alexovi rodičia boli zúfalí. Dr. Somé sa však rozhodol Alexovi pomôcť a s povolením jeho rodičov ho zobral so sebou domov do Afriky, do jeho rodnej dediny.

fly4free.pl

Po príchode do Afriky začalo Alexove „liečenie“. Miestni šamani mu pomocou rituálov pomohli zvládnuť energiu, ktorá sa v jeho tele objavila. Alex bol po ôsmych mesiacoch úplne v poriadku. Všetky jeho predošlé problémy zmizli a on sa stal súčasťou komunity. Šamanom pomáhal pri liečení z vďaky, že mu pomohli zvládnuť duchovnú energiu v jeho tele. Z Afriky odišiel až po dlhých štyroch rokoch, vrátil sa do USA a začal študovať psychológiu na Harvardskej univerzite.

Alexander Nikolsky/Siberian Times

Dr. Somé tvrdí, že psychické choroby, ktoré zužujú svet západnej kultúry, nie sú len chybou lekárov a modernej medicíny, ale celej spoločnosti. Len málokto z nášho sveta by sa dnes dokázal s takouto formou duchovnej energie vyrovnať. Podľa jeho slov však existujú rituály, ktoré sme my už síce zabudli, no v Afrike, Južnej Amerike a Oceánii stále žijú. A práve tie, by dokázali ľudstvu znovu otvoriť cestu k porozumeniu duchovného sveta.

Pozri aj: 10 TÝCH NAJHORŠÍCH PSYCHICKÝCH A DUŠEVNÝCH PORÚCH, KTORÝMI TRPIA ĽUDSKÉ DUŠE

psych.sk (red.), wakingtimes.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov