Hovorí sa o nich, že život zasvätili práci, ktorú milovali - tá ich však dohnala k šialenstvu. Alebo boli v tom, čo robili takí dobrí práve vďaka šialenstvu?

To, že sa niekedy psychické ochorenia nazývali a liečili inak neznamená, že neexistovali. Žiaľ, existovali vždy a niekedy si za obeť vybrali naozaj jedinečných ľudí. Pozrite sa spolu s nami na zoznam 7 mužov, ktorí prepísali či už politické, filozofické či literárne dejiny, no spájalo ich jedno – šialenstvo. Práve mysle, ktoré trpeli záchvatmi hnevu, depresie či melanchólie, však prichádzali s vynálezmi, teóriami  či dielami, na ktoré spomíname dodnes.

Článok pokračuje pod videom ↓

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln bol 16. prezidentom USA. Napriek svojim politickým úspechom bol však náchylný na to, čo sám nazýval „tendenciou k melanchólii“. Problém bol však závážnejší, než si on sám priznával. Zatiaľ čo občasným smútkom trpí každý z nás, on trpel neustále sa vracajúcou depresiou.

Niektorí životopisci, ktorí sa venovali štúdiu jeho života sa dokonca vyjadrili, že Lincoln uvažoval nad spáchaním samovraždy. Podľa jeho osobnostného profilu, ktorý zverejnil Ability Magazine, trpel taktiež častými záchvatmi plaču.

wikimedia.org

Vincent van Gogh

Kto by nepoznal príbeh „šialeného“ umelca, ktorého nešťastná láska pripravila o ucho (v skutočnosti len o jeho malú časť, no to pre tento príbeh nie je podstatné). U Vincenta van Gogha sa však toho snúbilo viac. V prvom rade trpel epilepsiou, ktorá bola spôsobená mozgovou léziou. V druhom rade podľahol kvôli nešťastnej láske alkoholizmu, čo ho nakoniec priviedlo aj k spáchaniu samovraždy.

Avšak, mnoho životopiscov sa domnieva, že van Gogh trpel aj bipolárnou poruchou, pri ktorej v epizóde mánie maľoval svoje jedinečné obrazy, až kým opäť neprišla epizóda depresie. Objavujú sa však aj názory, že van Gogh trpel tzv. hypergrafiou, teda poruchou, kedy má človek neodolateľnú potrebu niečo neustále písať.  Málokto totiž vie, že van Gogh bol aj mimoriadnym spisovateľom, ktorý napísal stovky dych berúcich listov.

wikimedia.org

Friedrich Nietzsche

Mnohými uznávaní, mnohými zatracovaní. Zatracovaní kvôli tomu, že je „otcom“ teórie nadčloveka, tzv. „Übermensch“. Žiaľ, túto teóriu si neskôr osvojil nehumánny a krutý nacizmus. S nacizmom je jeho meno často spájané aj kvôli tomu, že počas posledných rokov jeho života, keď bol už nemocný, začala jeho sestra prepisovať niektoré z jeho pôvodných diel a vkladala do nich myšlienky jemu nie vlastné, len aby sa zapáčila vtedajšiemu systému.

 Zábavným náhodným paradoxom, na ktorý poukazujú viacerí historici je pritom fakt, že Nietzscheho šialenstvo nadobro zmohlo presne v roku, kedy sa narodil Adolf Hitler, teda v roku 1889. S nadhľadom a trochou čierneho humoru sa hovorí, že to bolo práve preto, že tušil, ako jeho diela v rukách tohto muža skončia.

V každom prípade, faktom je, že Nietzsche sa v roku 1889 v Turíne skutočne nervovo zrútil, no žil ešte ďalších 11 rokov. Nikdy však už nedokázal fungovať samostatne. Hovorí sa však, že „šialeným“ bol už od svojej mladosti, kedy pri páde z koňa utrpel vážny úraz hlavy. Sám o sebe vyhlasoval, že šialený je, no jedine preto, že pri štúdiu teológie uvidel svet takým, akým v skutočnosti je.

wikimedia.org

Ernest Hemingway

Držiteľ Nobelovej i Pulitzerovej ceny, Ernest Hemingway, je ďalšou obeťou alkoholizmu a hlbokej depresie. Rovnako ako Vincent van Gogh, aj jeho táto „kombinácia“ doviedla až k spáchaniu samovraždy. Zvláštne pritom je, že identicky rovnaký osud postil aj jeho otca, brata, sestru i jeho vnučku.

Na Hemingwayove excelentné diela svet nezabudne nikdy, no žiaľ, tak, ako bol jedinečným autorom, tak bol nie práve ukážkovým otcom a manželom. Je o ňom známe, že počas písania svojich najväčších diel bol neustále pod vplyvom alkoholu a s odmietal s kýmkoľvek komunikovať. S manželkou bývali v dome, no on si v ich záhrade postavil malú chatku, kde chcel byť sám a kam mal ktokoľvek vstup zakázaný.

Jeho duševné zdravie sa však časom zhoršovalo. Dodnes nie je potvrdené, či jeho depresiu spôsobil alkoholizmus, alebo či bol alkoholizmus jeho náplasťou na depresiu. V každom prípade, ku všetkému sa pridali antidepresíva a šokové terapie, ktoré mali v kombinácii s alkoholom skôr opačný účinok. Jeho depresia ešte zosilnela a nakoniec spáchal samovraždu.

wikimedia.org

Edgar Allan Poe

Ďalší výnimočný spisovateľ, ktorý na dnešnej literárnej scéne nemá páru. Jeho diela majú istý temný, záhadný, miestami až hrôzostrašný  charakter. Jeho štýl písania je však skutočne nenapodobiteľný.

Žiaľ, Poe taktiež podľahol alkoholizmu a taktiež sa umáral v depresiách. V jednom zo svojich listov, ktoré po sebe zanechal dokonca priznal, že uvažoval nad spáchaním samovraždy.

Málo ľudí však vie, že Edgar Allan Poe je autorom jedného z prvých svetoznámych „hoaxov“. V stave opitosti totiž napísal list o tom, ako preletel nad oceánom v teplovzdušnom balóne. Príbeh rozposlal do novín a viaceré ho skutočne publikovali ako senzáciu. Neskôr však priznal, že išlo iba o výmysel, na ktorom sa však dobre zabavil.

wikimedia.org

Ludwig van Beethoven

Jeden z najslávnejších a dodnes najuznávanejších skladateľov sveta, Ludwig van Beethoven, trpel bipolárnou poruchou. Predpokladá sa však, že práve toto ochorenie bolo dôvodom jeho jedinečného zmyslu pre umenie – tak, ako u viacerých kreatívnych géniov trpiacich rovnakým ochorením.

Tak, ako aj oni však aj Beethoven začal toto ochorenie  „liečiť“ ópiom a alkoholom, čo samozrejme jeho zdravotný stav ešte viac zhoršilo.

wikimedia.org

Sir Isaac Newton

Nepochybne jeden z najbrilantnejších mysliteľov v histórii, ktorý formuloval prvú teóriu sily a gravitácie. Jeho objavy v matematike, optike a mechanike položili základy pre modernú fyziku. Žiaľ, aj on podľahol psychickému ochoreniu.

V jeho prípade však dodnes nie je objasnené, ktorému. Niektorí životopisci sú presvedčení o tom, že ho trápila bipolárna porucha, iní zas tvrdia, že trpel schizofréniu. Nech to však bolo akokoľvek, aj siedmy muž v našom zozname bol jedinečný a jeho prínos pre tento svet sa nedá poprieť.

wikimedia.org

Každý z týchto mužov zanechal v histórii ľudstva svoj nezmazateľný podpis. Okrem ich prínosu so sebou však všetci nesú ešte jedno posolstvo. To hovorí, že ľudský život síce je krehký, no ľudská psychika je ešte krehkejšia. A pokiaľ človek podľahne niektorému z psychických ochorení, rozbije sa ako sklo.

Pozri aj: Každý má svoju temnú stránku. Toto je 7 temných tajomstiev historických osobností, ktoré vás pobúria

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov