Priznajme si to na rovinu. Každý z nás potajme túži po tom, aby mal atraktívneho životného partnera, s ktorým sa bude vystatovať na pomaturitných stretnutiach. Jedna štúdia však ukázala odvrátenú stranu atraktivity.

Niekdy sa oplatí počúvať odborníkov. Najmä ak sa venujú psychológii nejaký ten piatok. Napríklad jeden z nich predstavil štúdiu, ktorá dokazuje, že fyzicky atraktívni jedinci majú vo všeobecnosti krátkodobé vzťahy a častejšie v ich manželstve dochádza k rozvodom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci dlhodobo dokumentovali faktor, ktorý nazvali „prémiová krása.“ Dobre vyzerajúci ľudia nielen že pútali na seba pozornosť, či už v škole, alebo v práci, ale taktiež zarábali viac peňazí v porovnaní s menej atraktívnymi kolegami. Nová štúdia, publikovaná v časopise Pesronal Relationship však upozorňuje na to, že „byť atraktívnym so sebou prináša aj určité riziká.“ A to najmä pre ich životných partnerov.

Tím výskumníkov vedený Christine Ma-Kellams, sociálnou psychologičkou z Harvardskej Univerzity a University of La Verne v Kalifornii, chcel lepšie pochopiť vplyv fyzickej príťažlivosti na vzťah. Výskumný tím vykonal štyri štúdie, aby tak zistili, či existuje nejaké spojenie medzi atraktívnymi ľuďmi a dĺžkou trvania ich vzťahu. V prvých dvoch štúdiách tím naozaj preukázal, že skutočne existuje určitá súvislosť medzi krásou a rozchodmi.

pexels.com

V jednom experimente dve nezávislé kóderky študovali staré vysokoškolské ročenky z prelomu 70.-tych a 80.-tych rokov a hodnotili mužov na základe príťažlivosti tváre. Potom pomocou stránky Ancestry.com zistili ich rodinný stav a taktiež zistili, že tí, ktorí sa rozviedli, boli považovaní za atraktívnejších, než stále ženatí muži. V čom to však spočíva? Z výsledkov výskumu vyplýva, že atraktívnejší ľudia si nechávajú vo vzťahoch „zadné vrátka.“ Akoby si boli vedomí svojej príťažlivosti a preto sa podvedome nechcú viazať len na jedného partnera. Naopak, ľudia, ktorí samých seba nepovažovali za príťažlivých, väčšinu boli vo vzťahu spokojní.

Ľudia, ktorí sú atraktívnejší, sú vo vzťahu väčšinou  nespokojní.

Samozrejme, výsledky  tohoto výskumu nemusia znamenať, že to je pravidlo, ktoré nepripúšťa žiadnu výnimku. Podľa Christiny je však háčik v tom, že atraktívni ľudia berú vzťah ako samozrejmosť. Myslia si, že keď sú pekní, vzťah k ním príde sám, nemusia sa oň usilovať. A naozaj je to tak. Vždy predsa máva frajera najkrajšia baba z triedy. Málokto sa na prvý pohľad zaľúbi do neatraktívnej milovníčky fyziky.

Christine Ma-Kellams viedla k výskumu zaujímavá myšlienka. Napadlo jej, či je krása vždy len žiadúci jav. Veď všetko v našom živote má dve strany mince a krása tak nie je výnimkou. Jej kontroverzná štúdia sa však stretla s rôznymi reakciami. Pre niektorých menej atraktívnych to vraj mala byť určitá „útecha,“ atraktívni ľudia túto štúdiu naopak odsudzovali. No, možno mala vedúca výskumu za cieľ len ukázať, že dobre fungujúci vzťah nemusí byť samozrejmosťou.

Pozri aj: 10 MALIČKOSTÍ, KTORÉ MUŽI NA ŽENÁCH MILUJÚ, AJ KEĎ IM TO NEPOVEDIA

psych.sk (Michaela), broadly.vice
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov