Foto: Unsplash/Saneej Kallingal

Týranie nemusí byť vždy iba fyzické.

Zneužívanie a týranie vo vzťahu je v súčasnosti čoraz častejším javom. Bez ohľadu na to, ako sa mnohí ľudia snažia bagatelizovať rôzne situácie, týranie je jednoducho týranie. Čím skôr identifikujete typy týrania, ktorým čelíte, tým ľahšie bude pre vás podniknúť kroky na potrebnú ochranu. Portál Thought Catalog uvádza 4 najčastejšie typy týrania, a tiež to, ako vyzerajú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emocionálne násilie

Tento typ násilia je veľmi častý a je štandardom každého toxického vzťahu. Niekedy je človek tlačený do viery, že je iba prehnane citlivý, a že v skutočnosti nie je týraný. Ľudia často tvrdia, že týranie je ostré slovo a je to pravda. To ale neznamená, že v tomto prípade nejde o týranie.

Emocionálne násilie môže zahŕňať veľa vecí, dokonca aj tak jednoduché, ako je neustále potlačovanie. Niekto, kto vám naďalej robí zle, vám môže spôsobiť, že sa budete cítiť tak podradene, že si budete myslieť, že nikto iný vás už nikdy nebude chcieť. Je jednoduchšie niekoho ovládať, keď si myslí, že ho nikto na svete nemôže milovať tak, ako to robí človek, ktorý ho ovláda. Jedná sa o formu manipulácie, ktorá pomáha násilníkovi udržať si obeť.

Foto: Pexels/Liza Summer

Emocionálne násilie možno definovať aj kontrolou. Zneužívateľ vás môže izolovať od priateľov a rodiny, kontrolovať, s kým sa môžete priateliť, odopierať vám slobodu ísť na určité miesta alebo požadovať, aby mohol neustále sledovať všetky vaše kroky. Môžu vás ohroziť, ak prekročíte ich prísne hranice a môžu vám dokonca hroziť aj ublížením vašej rodine alebo domácim miláčikom.

Finančné násilie

K tomuto typu násilia môže dôjsť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Ak niekto využíva finančné prostriedky na pomoc pri svojom zneužívaní, môže to byť preto, lebo vie, že pre jeho obeť je ťažšie odísť, ak na to daná osoba nemá finančné prostriedky. Násilník vám môže zadržať peniaze alebo vám nemusí dať vedieť, koľko peňazí je v banke v danom okamihu. Mohli by sa pokúsiť donútiť vás nepracovať, aby ste boli odkázaní výlučne na ich príjem.

Foto: Unsplash/Josh Appel

Nedovoľte niekomu, aby vaše finančné potreby odignoroval. Vaše potreby nie sú o nič menej dôležité, než tie ich a rovnako si zaslúžite prístup k finančným prostriedkom, ktoré môžete kedykoľvek oprávnene použiť, ako sami chcete.

Sexuálne násilie

Manželstvo alebo vzťah neznamená automaticky aj súhlas. Neexistuje žiadna povinnosť voči nikomu. Nezáleží na tom, či ste vo vzťahu, žijete spolu alebo či máte na ruke prsteň. Vždy môžete povedať nie a každý, kto sa vás do toho aj tak pokúsi prinútiť, je násilníkom.

Foto: Unsplash/We-Vibe WOW Tech

Aj keď vás násilník fyzicky nenúti, môže vami manipulovať alebo vás obviniť, aby ste spravili, čo od vás vyžaduje. Ak sa poddáte ich požiadavkám, pretože sa bojíte, aké následky by vám mohli hroziť, ak by ste odmietli, ste týraní. Navodenie strachu obeti je najjednoduchší spôsob, ako sa násilník dostane vždy to, čo chce. Nedovoľte im, aby vás nútili robiť čokoľvek, s čím nie ste stotožnení.

Ďalším spôsobom, ako vás môže násilník sexuálne zneužívať, je vyhrážanie sa neverou, ak mu nedáte to, čo chce. Môže vám tvrdiť, že ak to neurobíte, nájde si to u niekoho iného, kto mu povie áno.

Fyzické násilie

Fyzické násilie môže mať mnoho podôb. Existuje niekoľko spôsobov, ako vám môže násilník fyzicky ublížiť, a ktoré sú zložitejšie, ako keď vás udierajú alebo fackujú. Môžu vám zámerne prekážať pri spánku alebo jedle. Nedostatok jedla môže spôsobiť zmätok vo vašom tele a duševnom stave. Je dôležité neprehliadnuť tento typ násilia, aj keď k nemu dôjde rafinovaným spôsobom.

Foto: Unsplash/Hannah Xu

Niekedy, ak je násilie fyzické a ste zranení, násilník môže predĺžiť vaše utrpenie tým, že vám zakáže vyhľadať lekársku pomoc alebo požiadať o pomoc políciu. Vedia, že hneď ako navštívite lekára, budú príznaky násilia príliš zrejmé na to, aby ich skryli. Existuje mnoho ďalších spôsobov, ako môže násilník praktizovať tento typ násilia, preto neprehliadajte rôzne náznaky.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov