Keď vás permanentne rozčuľuje nejaká kamarátka či niekto známy, je to jednoduché – vypustíte ho zo svojho života. Keď je to ale nejaký člen rodiny, všetko sa komplikuje. Rodina je predsa rodina.

Je to kdesi v nás, že tým, s ktorými nás spája rodinné puto, tolerujeme omnoho viac, než ostatným. Niekedy aj na úkor seba samých. Odísť sa vždy nedá, no to neznamená, že proti toxickému členovi rodiny sa nemôžete nijak brániť. Toxickým nemusí byť len človek závislý na alkohole, ale aj ten, kto je uštipačný, závistlivý, prehnane zvedavý, nafúkaný či závidiaci. Už asi viete, čo máme na mysli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prv, než vám poradíme konkrétne stratégie zvládania, by sme chceli poukázať na zopár vecí. Veľa ľudí prežíva vnútorný konflikt preto, že si myslí, že priznať pravdu znamená už viac nemilovať. To však nie je pravda. Priznať si svoj názor o niekom môže byť prvým krokom k tomu, aby ste mu pomohli. Pokojne sa môže stať, že niekto sa navonok správa veľmi nepríjemne, len aby zakryl to, že práve čelí veľkým problémom.

Unsplash.com/William Randles

Žiaľ, sú aj ľudia, ktorí si neuvedomujú, že konajú zle, že ich správanie ubližuje iným, a že sú príliš egoistickí. Im sa dá len veľmi ťažko pomôcť – oni predsa pomoc „nepotrebujú“. Je len na vás, aby ste sa s takouto situáciou vyrovnali a akceptovali ich postoj. Môžete odísť, no nie vždy sa to dá. V tom prípade vám navrhujeme týchto 5 spôsobov, ako zvládnuť správanie toxického člena rodiny…

Neberte to osobne

Nezaslúžené urážky či výčitky od blízkej osoby sa nás vedia hlboko dotknúť. Vie to poriadne zabolieť a je náročné nebrať to osobne, no práve to je spôsob, ako to prekonať. Uvedomte si, že títo ľudia si slovnou agresiou väčšinou vybíjajú svoju zlosť, frustráciu alebo nespokojnosť. To, ako sa správajú k vám je odrazom toho, aký vzťah majú sami so sebou. Preto radšej nereagujte a neberte si ich slová príliš k srdcu.

Unsplash.com/Veeterzy

Zastaňte sa samých seba

Rodina – nerodina, svoje si treba vedieť obrániť. Keď do vás niekto ustavične rýpe, alebo sa vás snaží využívať, je na mieste povedať „Dosť!“. Rovnako ako iní, i vy máte svoju dôstojnosť, svoju slobodu a svoje práva. To, že to niekto nechce pochopiť a rešpektovať, už nie je váš problém.

Odpúšťajte, ale nezabúdajte

Nezabúdať nie v zmysle túžby po pomste, ale skôr v zmysle, aby ste neboli naivní a v budúcnosti rátali s tým, čo môžete od konkrétnej osoby čakať. Akoby ste celú situáciu brali celkom racionálne, bez veľkých emócií. Nemá zmysel sa na nikoho hnevať, aj tak tým škodíte hlavne sebe.

Priatelia

Priatelia sú vraj rodina, ktorú si vyberáme sami. Iste ste už zažili, že toto porekadlo platí. Ak to máte doma husté, trávte viac času s priateľmi – s tými ozajstnými. Lebo len tí sa vás budú snažiť úprimne pochopiť a pomôcť vám najlepšie, ako budú môcť. Nezabúdajte ani na ostatných členov rodiny a kvôli jednému si nenechajte skaziť všetky vzťahy.

Unsplash.com/Zachary Nelson

Nechajte pôsobiť dôsledky

Keď vám niekto ublíži, odpustite mu a zároveň zaujmite k jeho správaniu stanovisko. Rozdiel medzi týmto a pomstou či hnevom je v tom, že vy svoje správanie meníte ako dôsledok správania sa niekoho iného a nie preto, že mu chcete na revanš ublížiť tiež. Možno keď uvidí dôsledky, uvedomí si, v čom spravil chybu a napraví sa.

Na záver, malá rada: Vo vzťahoch, najmä tých v rodine, potrebujete zo všetkého najviac trpezlivosť – s inými i so sebou samým.

Pozri aj: Ľudia nevedia, že týchto 10 vecí robíte, pretože vo svojom živote sa riadite vždy svojím srdcom

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov