Každý z nás dokáže stres do istej miery ignorovať, alebo aspoň tolerovať. Ak je ho však priveľa, hrozia vám tieto zdravotné problémy.

Určite ste na sebe už veľakrát pocítili, čo dokáže stres robiť s vaším telom. Bolesti hlavy, problémy so žalúdkom, dýchavičnosť či nevoľnosť. Obrovský dopad má však stres nielen na vaše fyzické, ale rovnako aj na psychické zdravie. Ak mu musíte čeliť pridlho, hrozí vám týchto 8 ochorení.

Článok pokračuje pod videom ↓

Úzkostná porucha

Úzkosť je jednou z najčastejších reakcií na rôzne stresory. Či už ide o nejakú maličkosť (napríklad prvé rande), niečo závažné (ako strata zamestnania), či o nejakú tragédiu (napríklad smrť blízkej osoby), môžete rátať s tým, že úzkosti, alebo jej záchvatom sa nevyhnete. V istej miere je prirodzená, ak je však táto miera prekročená, prerastá do úzkostnej poruchy, s ktorou si už sami neporadíte.

Depresia

Ľudia, ktorí prežili nejakú závažnú a stresujúcu psychickú traumu, čelia hrozbe prepuknutia depresie. Tá prichádza vtedy, keď človek nie je schopný čeliť ťažkostiam, ktoré mu osud priniesol do cesty. Človek tak prepadá do čoraz hlbšieho smútku, ktorý čoraz viac ovplyvňuje jeho život. Keď ho smútok a beznádej pohltia úplne, prichádza depresia.

Závislosť

Ak človek nenachádza východisko zo svojej bezútešnej a stresujúcej životnej situácie, často hľadá aspoň dočasnú útechu v drogách alebo v alkohole. Ľudia si totiž myslia, že práve tieto prostriedky im pomôžu ľahšie zvládnuť ich situáciu. Pod vplyvom psychickej vyčerpanosti si však veľakrát neuvedomujú, že sa tým dostávajú do ešte oveľa závažnejších problémov.

Agresia

Niektorí ľudia reagujú na zvýšenú hladinu stresu agresiou. Tlak, ktorý pociťujú zvnútra, majú potrebu „vyventilovať“ svojím agresívnym správaním. Agresia môže byť menšieho rozsahu a dočasná, no rovnako sa môže vyvinúť aj do nestálych výkyvov nálad, počas ktorých sú takíto ľudia veľakrát schopní aj fyzicky ublížiť – či už druhým, alebo sebe.

Nespavosť

Nespavosť, teda insomnia, nastáva vtedy, keď sa vaša myseľ v dôsledku stresu nedokáže „vypnúť“ už ani v noci. Keď sa totiž zhasnú všetky svetlá a všade nastane ticho, človek ostane sám len so svojimi myšlienkami, čo môže spôsobiť, že jeho psychický stav sa stane ešte horším, než bol cez deň.

pixabay.com

Chronická únava

Nie každý reaguje na zvýšenú hladinu stresu nespavosťou. U niektorých ľudí môže dôjsť aj k úplne opačnej reakcii – teda k chronickej únave. V dôsledku vyčerpania organizmu je človek neustále unavený a veľakrát má problémy s tým, aby predovšetkým ráno vstal z postele.

Bolesti hlavy

Ľudí, ktorí musia čeliť stresu, veľmi často trápia aj bolesti hlavy. Mozog totiž v stresových situáciách neustále pracuje „na plné obrátky“, čo môže viesť k častým bolestiam hlavy, čo dokonca k migrénam.

Bolesti svalov

Keď vás trápi stres, v neustálom napätí sú aj vaše svaly – svalové napätie je totiž obranným mechanizmom, ktorý chráni človeka pred poranením. Keďže vaše telo si myslí, že mu hrozí nebezpečenstvo, chráni sa pred ním práve takýmto spôsobom. Pri chronickom strese preto dochádza k vyčerpaniu, v niektorých prípadoch dokonca až k narušeniu svalov.

Pozri aj: MUŽ SA ROZHODOL STRÁVIŤ 6 MESIACOV OSAMOTE V SIBÍRSKOM LESE. TOTO SA TAM NAUČIL

psych.sk (Henrieta Balázsová), aconsciousrethink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov